П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Чи може священнослужитель бути депутатом?» – у Львові відбулася прес-конференція

    У Львові відбулася прес–конференція «Чи може священнослужитель бути депутатом?».У цьому заході взяли участь громадські діячі, науковці, викладачі, пастори.
    Про це повідомляє Слово про слово.
    Голова львівського обласного осередку ГО «Всеукраїнський собор» Дмитро Колесник наголосив що у Львівську міську раду балотуються 3 пастори від протестантських церков. Він підкреслив, що коли Ісус Христос залишав Своїх послідовників на цій землі, Він дав одне з найважливіших повелінь. І це означає, що церква не повинна залишатися за стінами храму, а повинна проникати у різні сфери суспільного життя, і особливо там, де найбільше темряви.
    Дмитро наголошував на тому, що ми повинні бути світлом для світу. Якщо політика брудна справа, то треба там світити. Пастор впевнений, що якщо священнослужитель йде у депутатство, це не вимагає від нього залишати свого покликання. Він повинен мати основний рід діяльності, а у міській раді чи у суспільстві презентувати інтереси церкви та громади.
    Юрій Підлісний завідувач кафедри політичних наук, керівник програми «Етика, політика, економіка» Українського католицького університету має протилежну думку: «Завдання, місія, покликання церкви, це не є питання політичні, економічні чи господарські. церква повинна служити людині, щоб вона отримала можливість осягнути царство небесне», – заявив Юрій.
    Він впевнений, що священник повинен стояти над уподобаннями та не може асоціювати себе лише із частинкою суспільства (партією), а повинен служити усім людям. Він заявив, що Українська греко-католицька церква на підставі Кодексу канонів випрацювала таку позицію, що священники УГКЦ, чернецтво, ієрархія не мають права брати участь у політичному процесі, а миряни можуть.
    Дмитро Колесник наголосив, що якщо керівники політичної сили поставлять на порядок денний відверто гріховну ідею, християнин-депутат повинен більше слухати Бога, ніж владу.
    Юрій Підлісний заявив, що церква і держава повинні бути відділенні: «Церква не може претендувати на те, щоб підміняти собою державну владну ієрархію. Так само влада не може претендувати на те, щоб визначати хто має бути в церковній ієрархії. Церква може здійснити набагато більший вплив, не бувши прямо і безпосередньо залученою на якійсь посаді чи бути членом якогось виборчого органу. Церква має потужний виховний інструмент, яким можна формувати  свідомість і сумління громадян». Наприкінці заходу були поставлені різні питання священослужителям з соціальних мереж та промовлені побажання й настанови від служителів.

    Найсвіжіше

    Популярне