Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Очільник РПЦ Кіріл дозволив духовенству зменшити на 25% виплати в патріархію

    Очільник РПЦ Кіріл (Гундяєв) видав розпорядження про зниження грошових зборів від єпархій на території Росії у бюджет Московської Патріархії.
    Про це йдеться в повідомленні опублікованому на офіційному сайті РПЦ.
    Згідно розпорядження Кіріла, окремі єпархії, впливові монастирі та парафії Москви будуть сплачувати до церковної скриньки суму на 25% менше, аніж зазвичай. Таке нововведення стосується лише московських парафій та тих єпархій, «де були введені обмеження щодо відвідування храмів парафіянами», від чого «істотно знизилися доходи».
    У документі також підкреслюється, що своєрідні «короновірусні знижки» дійсні лише тоді, якщо у згаданих єпархіях «установили не меньшее сокращение отчислений приходов в пользу епархиального бюджета». Тобто, якщо місцевий архієрей не знизив відрахування від своїх парафій у єпархіальну скарбницю, він не може претендувати на знижку від Патріарха. Простими словами взяв сам, дай іншому.
    Для того аби отримати саму патріаршу знижку місцевий єпископ повинен написати «рапорт на имя Святейшего Патриарха», в якому у процентному відношенню має розповісти про стан доходів своєї єпархії у порівнянні з минулим роком: «викладом ситуації у ввірених їм єпархіях (включаючи інформацію про зниження доходів у відсотковому відношенні порівняно з попереднім роком)», і згадкою про ті ж «скорочення парафіяльних відрахувань».

    Таке розпорядження Кирила вражає своєю абсурдністю із багатьох причин, і свідчить, що його автор пропустив ще один гол у свої ворота від найближчого конкурента за Патріарший кукіль митрополита Тихона Шевкунова, який чи не першим в РПЦ звільнив всі парафії у своїй єпархії від обов’язкових грошових внесків до єпархіального бюджету. Прикладу Тихону послідували деякі інші єпископи РПЦ. З огляду на розпорядження Кирила незрозуміло що відраховуватимуть до загальної скарбниці такі архієреї. Адже цілком логічно, що якщо єпархіальна каса пуста, то що звідти взяти.
    Утім імовірно, саме розпорядження стало відповіддю керівництва РПЦ на листи і звернення від рядового священства, які від початку карантину, жалілися Патріарху на відсутність коштів. Такий документ міг би порадувати рядових священиків, якби Патріарх повністю чи принаймні на половину звільнив би своїх підлеглих від сплати данини. Утім для Патріархії це виявилось неможливим. І це все відбувається на фоні масового зараження і багатьох летальних випадків серед священнослужителів РПЦ, які зараз не то що не взмозі платити на утримання Патріархії, а навпаки самі потребують підтримки тої ж Патріархії, що доречі прописано у документі положенням «о материальной и социальной поддержке священнослужителей, церковнослужителей и работников религиозных организаций Русской Православной Церкви, а также членов их семей», яке було прийняте архієрейським собором РПЦ у лютому 2013 року.

    Проте у повідомленні не вказується чи підуть зібрані кошти на підтримку хворих священнослужителів, чи тих родин, які втратили годувальника, того ж служителя РПЦ.
    Утім як повідомила Самарська митрополія РПЦ «согласно распоряжению Его Святейшества, Московская Патриархия перечислит средства находящимся под угрозой закрытия епархиальным центрам гуманитарной помощи и центрам поддержки беременных женщин».

    Справа наче богоугодна і корисна, але не можна не вказати і на фаристейтво, яке ховається за цією доброю справою, згідно того ж розпорядження.
    Про це свідчить згадане вище обов’язкове звітування архієреїв про стан доходів за минулий рік. Така вказівка свідчить, що в Московській Патріархії не довіряють власним же архієреям, які згідно логіки того ж розпорядження можуть банально «обдурити» Данилів монастир, умисно занизивши свої прибутки, з метою отримання Патріарших короновірусних знижок. Цікаво чи особисто Кирило буде перевіряти стан прибутків і доходів єпархій про які йдеться в розпорядженні. Також варто зазначити, що згідно Російського законодавства церковні установи мають статус некомерційної організації, тобто такої, яка немає прибутків, а відповідно не підлягає оподаткуванню. Утім розпорядження свідчить про протилежне, адже автори повідомлення не гребують вживати суто комерційні терміни про «доходи». Напевно краще було б використовувати церковні терміни про пожертви і добровільні внески, але розуміючи що це може призвести до спекуляцій, у керівництві РПЦ вирішили називати речі своїми іменами. Можливо, така небачена відвертість приверне увагу російської податкової до доходів РПЦ.
    Абсурдним документ також виглядає через статки самого глави РПЦ. Нагадаємо що в січні 2020 року підконтрольний російським спец-службам телеграм-канал «НЕЗЫГАРЬ» оцінив статки Кирила у суму в 4 мільярди доларів. За інформацією «НЕЗЫГАРЬ» Кирило володіє будинками в Швейцарії та Австрії. Окрім цього за даними багатьох інших каналів Кирило має цілий елітний автопарк, і володіє багатьма коштовними речами. До слова чого вартий лише нашумілий скандал із годинником патріарха вартістю більше 30 тисяч доларів.

    Окрім цього ще більшої абсурдності цьому розпорядженню надає і ситуація із так званою гуманітарною допомогою для ченців Києво-Печерської Лаври від Росії. Якщо ж у Московській Патріархії є проблеми, від яких вони не можуть звільнити своїх підлеглих від данини, то чого б не звернутись за допомогою до керівництва самої Вєлікай і Могучай, до того ж допомога вже є. Парпадокс але допомогу для Києво-Печерської Лаври зібрали за «считаные дни», а своєму Патріарху допомогти не в силах.
    Утім сам би Патріарх Кирило разом із владою Росії краще б допоміг власним лікарням, які зараз боряться із коронавірусом. Як це зробив, наприклад, той же Вселенський Патріарх Варфоломій, який передав на боротьбу і коронавірусом 90 тисяч Євро. Лиш один годинник Кирила є третьою частиною цієї суми. Проте в РПЦ не звикли жити бідно.

    Найсвіжіше

    Популярне