Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Апеляційний суд переніс засідання у справі митрополита Іонафана, засудженого до 5 років тюрми

    27 грудня у Вінницькому апеляційному суді мало відбутися підготовче засідання у справі митрополита Іонафана (Єлецьких), засудженого раніше до 5 років позбавлення волі.

    Адвокат єрарха УПЦ (МП) Ігор Чудовський розповів ресурсам УПЦ (МП), що засідання перенесли на 22 січня 2023 року, оскільки головуючий суддя Ванда Дедік пішла у відставку.

    Вирок митрополиту Іонафану (Єлецьких) було винесено Вінницьким міським судом у серпні 2023 року. Рішенням суду архієрея засуджено до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за виправдовування російської агресії.

    До набуття чинності вироку митрополит перебуває під нічним домашнім арештом за місцем свого проживання в Бершаді.  Раніше Кіріл (Гундяєв) заступився за митрополита Іонафана. Також прокуратура прагнула більшого терміну для митрополита Іонафана (Єлецьких).

    Нагадаємо, у жовтні 2022 року СБУ провела обшуки в митрополита Іонафана. За місцями проживання та у релігійних спорудах виявили друковані матеріали зі зверненням Путіна та московського патріарха до громадян України, визнання терористичних квазіреспублік «лнр та днр».

    У листопаді СБУ вручила підозру архієрею УПЦ (МП). Слідчі переконували, що очільник єпархії підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію РФ. Надруковані серійним накладом прокремлівські матеріали зберігав у підсобних приміщеннях церкви. Надалі планував організувати їх роздачу місцевим жителям через канцелярію єпархії. Після цього 73-річний митрополит потрапив до лікарні через проблеми з серцем. Він також зачитував на камеру свій вірш «Люблю Україну», переконуючи всіх у своїй невинуватості.

    На початку 2023 року стало відомо, що президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Іонафана.

    Найсвіжіше

    Популярне