Глава МВС Естонії Лаурі Ляенеметс (Соціал-демократична партія) звернувся до громад Естонської православної церкви Московського патріархату.

Він висловив свою підтримку принципу релігійної свободи і свободи віри для всіх православних вірян в Естонії, незалежно від їхньої національності та громадянства, повідомляє. Заяву чиновника публікує postimees.ee

“Естонська Республіка твердо відстоює принцип релігійної свободи своїх громадян, тому мені, як члену Уряду Республіки, хотілося б, щоб усі православні віряни Маар’ямаа мали б можливість здійснювати свої судження та свободу віри в такий спосіб, щоб слова й повчання Патріарха Московського як керівного органу щодо підтримки агресії не кидали на них тінь.”, – сказав глава МЗС Естонії.

Ляенеметс також наголосив на важливості захисту громади від закликів, що підтримують терор та інші ворожі ідеології. Він наголосив на необхідності спільних обговорень і пошуку рішень, які відповідають законам Естонської Республіки та православним канонам. Найближчим часом віцеканцлер МВС планує зустрітися з представниками громад, щоб обговорити ситуацію.

“Я бажаю, щоб православні віряни Естонії, незалежно від їхньої національності та громадянства, почувалися вільними людьми вільної країни і були захищені від закликів, що підтримують терор та інші ворожі ідеології, як по суті, так і за зовнішнім виглядом.”

У зверненні глави МВС наголошується на важливості цінності релігійної свободи, свободи думки та свободи совісті, а також на необхідності забезпечення душевного спокою громади.

“Патріарх Російської православної церкви Кирило неодноразово виправдовував, схвалював чи благословляв військову агресію Російської Федерації проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року. Згодом послання та заклики ставали дедалі агресивнішими”, – зауважив пан Лянеметс.

Нагадаємо, Влада закликає православні парафії в Естонії відмовитися від підпорядкування Москві. Також РПЦ образилась на Естонію через звинувачення у тероризмі.