Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Байден: Варфоломій – Велика людина і великий друг

    Теплими словами президент США Джо Байден привітав видатних членів греко-американської спільноти на чолі з архієпископом Америки Елпідофором на прийомі з нагоди Дня Незалежності Греції в Білому Домі.

    Під час свого привітання архієпископ Елпідофор подякував президенту США за його непохитну підтримку України і духовної місії Вселенського Патріархату, а також за відданість Греції та Кіпру.

    Президент Байден, який з’явився під оплески в залі разом з архієпископом Елпідофором, широко розповідав про свої історичні зв’язки з Грецією, подякував греко-американській громаді за її роль і внесок і підкреслив, що впертість, наполегливість, гідність і далекоглядність греків заслуговують на захоплення. Посилаючись на Аристотеля, він сказав, що «друзі — це дві душі в одному тілі, а це Америка і Греція».

    «Ласкаво просимо до Білого дому, це ваш дім, і ви одна з причин, чому я тут і цей дім тут. Сьогодні ми відзначаємо 203 роки Незалежності Греції. Ми відзначаємо зв’язки та дружбу між Грецією та Сполученими Штатами. Сьогодні ми тут пишаємося греко-американцями зі сфери науки, журналістики, академіками, людьми зі сфери економіки та підприємництва. Ми всі маємо право на гідне, чесне та поважне ставлення протягом усього життя. І демократія – це засіб, який може все це зробити», – додав він в іншому місці свого виступу Джо Байден.

    «До речі, його сьогодні немає, але я щойно розмовляв зі своїм давнім другом, який святкує свій день народження в іншому місці зі своїми онуками, моїм другом, отцем Алексом, з Грецької православної архієпархії Америки. І, до речі, ми разом об’їздили країну та світ, включаючи Грецію. І не раз я відвідував Вселенського Патріарха Варфоломія, який є великим другом і великою людиною. Пам’ятаєте, у (Вселенського патріарха) була невелика проблема в іншій країні. Ми чітко дали зрозуміти, що якщо про це не подбати швидко, можуть виникнути проблеми зі Сполученими Штатами. А два роки тому я з великою гордістю вручив отцю Алексу Президентську медаль Свободи. Знаєте, мої друзі, моя сестра і я з нетерпінням чекаємо цього прийому цілий рік. І дехто з вас знає, що я знайшов друзів і наставників на все життя в цій спільноті», – сказав президент Байден в іншому місці своєї промови.

    Раніше у дуже теплій атмосфері відбулася приватна зустріч американського президента з архієпископом, послом Греції в США Катериною Насікою, а також іншими провідними представниками греко-американської спільноти.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій відновив у сані протодиякона Андрєя Кураєва.

    Найсвіжіше

    Популярне