Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Кирило Говорун: “Make Russia normal again”, – ось лозунг післявоєнної росії

    В інтерв’ю богослов, архімандрит Кирило Говорун поділився своїми думками про історичну місію України та Росії.

    “Головна місія України зараз – вижити”, наголосив Говорун в інтерв’ю УП.

    Російське месіанство, на думку богослова, небезпечне і веде до трагедій. Він провів паралель з Німеччиною 19 століття, яка також була одержима ідеєю своєї особливої ​​місії. Ця одержимість призвела до двох світових війн і жахливих злочинів.

    “..говорячи про російське месіанство, я хотів би провести паралель з Німеччиною. Тому що німецька душа в 19 столітті була такою самою загадковою, а то й ще більш загадкова, ніж російська. Вони справді вплинули на всю західну цивілізацію – через німецький ідеалізм, Канта, Гегеля. І у німців було усвідомлення своєї історичної місії. Вони були впевнені, що рятують світ від зла. Німеччина увійшла в Першу світову війну з ідеєю того, що вона рятує світ від французького лібералізму і від занепаду моралі. Що німецький народ має особливу місію від Бога – спасіння Європи від самої себе. І ми знаємо, чим ця місія завершилася”, – сказав богослов.

    Післявоєнний шлях Росії має полягати в позбавленні месіанських ідей, вважає Кирило Говорун. “Make Russia normal again” – ось лозунг, який має стати дороговказом для Росії.

    На думку архімандрита Говоруна, у патріарха Кіріла мета виправдовує засоби. Раніше богослов назвав основні причини падіння довіри до Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне