Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У Польщі помолились за першого предстоятеля Польської Церкви, але його ідеї продовжувати не хочуть

    15 березня 2024 року у Варшаві молитовно вшанували 64-ту річницю з дня смерті митрополита Діонісія (Валединського) (1876-1960), першого очільника Польської Автокефальної Православної Церкви. З цієї нагоди на православному цвинтарі на Волі відбулася урочиста панахида, яку очолив нинішній митрополит Сава – предстоятель Польської ПЦ.

    У своїй промові єрарх звернувся до біографії та заслуг митрополита Діонісія для Православної Церкви в Польщі, не згадавши, що спочилий єрарх був єпископом і в Україні і є українським церковним діячем, прихильником створення автокефальної Церкви в України (УАПЦ). Натомість, Савва особливо наголосив на репресіях, яких зазнав цей єрарх від комуністичної влади після 1948 року, повідомляє сайт Польської Церкви.

    Слова митрополита Сави набувають особливого значення в контексті триваючого невизнання Польською Автокефальною Православною Церквою автокефалії, наданої Константинополем Православній Церкві Україні у 2019 році. Сучасне духовенство Польської Церкви вшановує пам’ять митрополита Діонісія, який був прихильником УАПЦ, але офіційно не визнає незалежність Церкви в Україні.

    Ситуація викликає сумну іронію – шанований сьогодні митрополит Діонісій був навіть проголошений патріархом всієї України, яку Польська Церква тепер відкидає у випадку автокефалії, наданої українцям Константинопольським Патріархатом. Що цікаво сто років тому, 3 листопада 1924 року Константинопольський патріарх Григорій VII підписує «Патріарший і Синодально-Канонічний Томос Вселенського Патріархата про визнання Православної церкви в Польщі Автокефальною».

    Ювілейні урочистості вкотре виявляють розрив між історією та сьогоднішніми реаліями польсько-українських православних відносин і показують двоєдумність і Польської Церкви в лиці її предстоятеля. Вшановують пам’ять про свого першого предстоятеля, але не хочуть підтримувати його ідей, не хочуть рухатись у бік визнання ПЦУ.

    Нагадаємо, РПЦ анексувала частину Запорізької єпархії УПЦ (МП). Також в Москву прибув патріарх Сербський Порфирій.

    Найсвіжіше

    Популярне