Субота, 11 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Мета Церкви – не засудження, а звільнення (Фото)

    Вселенський патріарх Варфоломій очолив Божественну Літургію сьогодні, у четвер, 1 лютого 2024 року, у день пам’яті святого Трифона, покровителя садівників, виноградарів і хліборобів, у храмі Різдва Богородиці в Константинополі.

    Наприкінці Божественної літургії Вселенський Патріарх освятив колива — обрядову страву з вареної пшениці, цукру, горіхів і родзинок — на вшанування пам’яті шанованого святого, повідомляє orthodoxtimes.com

    Після цього Вселенський Патріарх звернувся до вірних, наголосивши, що його візит до громади регіону Іпсоматея має на меті підкреслити непохитну прихильність Матері-Церкви до кожного віруючого та спільноти. Він чітко дав зрозуміти, що жоден парафіянин чи громада, навіть якщо вони живуть у віддаленому місці, не є недооціненими, зневаженими чи забутими Церквою.

    «Зрештою, хіба Господь не зійшов на землю для непомічених і, здавалося б, нікчемних? Як тоді Його Церква, постійне продовження Його присутності протягом століть, може вважатися нижчою від свого Господа? Як Він може не помічати тих, кого Він назвав Своїми братами і сестрами. Як Він може не помічати тих, здавалося б, дріб’язкових і незначних речей, які часто відкидаються більшістю, але разом складають цілісність людського існування?

    Метою Церкви є не осуд, а звільнення, не покарання, а спасіння. Кожна нещасна й змучена душа з нетерпінням чекає отримати розраду. Господь обіймає кожного без розрізнення, бо бачить у кожній людині унікальний і неповторний образ Бога. Таке послання сьогоднішнього свята Святого Трифона, покровителя, здавалося б, скромних хліборобів, садівників і виноградарів. Ніхто не забутий! Ніхто не виключений зі спасіння, запропонованого нашим Спасителем!»

    У своїй проповіді Вселенський Патріарх знову засудив нещодавній жахливий напад у Римо-Католицькій Церкві Панагії Ватирякос.

    «… я висловлюю щирі співчуття скорботній родині жертви. Крім того, ми дякуємо місцевій владі за її оперативні зусилля у розкритті цього сумного випадку. Це стало хрестом, який несли наші брати і сестри римо-католики, які живуть тут під керівництвом єпископа Массіміліано Палінуро, лише через кілька тижнів після іншого жахливого випадку: замаху на імама мечеті Фатіх після завершення вечірньої молитви».

    «Нещодавні трагічні події, які вразили як християнську, так і мусульманську громади Константинополя, служать нагадуванням про наш колективний обов’язок. Ми повинні не тільки однозначно засуджувати будь-яку форму і прояв релігійного фундаменталізму, але й вживати активних заходів для запобігання його появі. З цією метою ми повинні визнати, що немає нічого, що відокремлює нас від наших братів і сестер інших конфесій чи релігій. Навпаки, нас багато чого об’єднує; Життя кожної людини, незалежно від її релігійних переконань, розгортається як послідовність моментів і днів розп’яття та воскресіння. Саме ця послідовність зблизить нас, дозволяючи запропонувати одне одному підбадьорення, оптимізм, енергію та надію. Ця взаємна підтримка допоможе нам орієнтуватися в складних ситуаціях, знаючи, що дні воскресіння настануть».

    Завершуючи свою проповідь, Вселенський Патріарх закликав членів Церковного Комітету співпрацювати з Наглядачем округу Іпсомафея, митрополитом Селиврійським Максимом, зазначивши, що він чудово виконує своє служіння, зберігаючи полум’я віри, яке яскраво горить у серцях і душах прихожани.

    Найсвіжіше

    Популярне