Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Московський патріарх нагородив українського єрарха УПЦ (МП) Іонафана і привітав з ювілеєм

    30 січня відомий український єрарх УПЦ МП митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан відсвяткував 75-річчя. З цієї нагоди патріарх Російської Православної Церкви Кіріл (Гундяєв), який благословляє російських окупантів на вбивство українців, відправив йому привітання.

    У привітальному листі він відзначив багаторічну церковну службу митрополита Іонафана. “Незмінно згадую Вас у молитвах, цілую Ваші кайдани і прошу Милостивого Господа дарувати Вам зміцнення душевних і тілесних сил у подвигу сповідництва, бадьорість духу і Свою невичерпну допомогу у перенесенні важких випробувань, які, переконаний, лише послужать, зрештою, до вічної і утвердженню вічної правди Божої, що руйнує безбожників на їхніх місцях”, – йдеться в привітанні на сайті РПЦ.

    Крім того, патріарх Кіріл вшанував митрополита Іонафана високою церковною нагородою.

    “Враховуючи Ваші багаторічні та плідні архіпастирські праці та у зв’язку з відзначеним ювілеєм, вважаю справедливим удостоїти Вас ордена преподобного Сергія Радонезького (I ступеня)”, – зазначено у привітанні.

    Що цікаво, привітання було виключно російською мовою, хоча адресат – український єрарх. Це свідчить про зневагу незалежності України і її мови збоку Гундяєва.

    Патріарх Кіріл зробив своїм привітанням “ведмежу послугу” Іоанафану, якого підозрюють у виправдовуванні агресії російської федерації.

    22 січня Вінницький апеляційний суд через оголошену тривогу не «поставив крапку» у справі митрополита Тульчинського Іонафана Єлецьких, якому суд першої інстанції виніс вирок за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників, та визначив покарання у виді 5 років позбавлення волі.

    Адвокати Єлецьких подали клопотання, щоб докази, які зібрані по справі дослідити повторно, бо на думку сторони захисту вони не відповідають обставинам справи. Судді клопотання задовольнили. «Колегія суддів, порадившись, ухвалила – клопотання захисників Чорного, Рибака, Чудновського задовольнити, повторно дослідити письмові докази в даному кримінальному провадженні», – зачитав ухвалу головуючий суддя.

    7 серпня 2023 року Вінницький міський суд виніс вирок митрополиту Іонафану по чотирьох статтях Кримінального Кодексу та призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. До вступу вироку в законну силу обрали обвинуваченому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

    Як відомо, у листопаді 2022 року СБУ встановила, що Анатолій Єлецьких підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію рф і тимчасову окупацію східних та південних районів України.

    Також за Іонафана вступався сам очільник РПЦ, патріарх Московський Кіріл (Гундяєв). У своєму зверненні Кіріл казав, що засудження Іонафана стало результатом його “закликів до духовної єдності Святої Русі, молитви за мир та відвертого засудження розколу”. До речі сам Гундяєв в кожній другій проповіді говорить про “святу Русь”, маючи на увазі «об’єднання» РФ, України і Білорусі в одну імперію.

    Гундяєв також наголошував, що він особисто знає митрополита Іонафана «за роки його навчання та праці у Ленінградській духовній академії», і «ще наприкінці 1980-х років його безуспішно намагалися залякати органи державної безпеки атеїстичної держави». Глава РПЦ вважає звинувачення, висунуті в адресу митрополита Тульчинського, «абсолютно неправдивими», а їхні докази – «сфальсифікованими».

    9 серпня на порталі Московського патріархату з’явилось звернення очільника РПЦ до Предстоятелів Помісних Православних Церков, низки релігійних діячів та представників міжнародних організацій з посланнями, в яких Гундяєв повідомив про “переслідування” митрополита Іонафана.

    Інший високопоставлений єрарх РПЦ, митрополит Іларіон (Алфеєв) просив Угорського прем’єр міністра Віктора Орбана “домогтися визволення маститого єрарха — якщо не з якихось інших міркувань, то хоча би із міркувань гуманітарного характеру”.

    Єрусалимський патріарх Феофіл зі свого боку запевнив, що молиться за Іонафана і за всіх, «хто піддається гонінням». Свою підтримку висловив і митрополит Онуфрій (Березовський), який благословив Іонафана подавати апеляцію.

    Тобто ми можемо стверджувати, що РПЦ мобілізувала своїх сателітів на підтримку Іонофана.

    Онуфрій і митрополит в Тульчині Іонафан (Єлецьких) Фото: Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ
    Митрополит УПЦ МП і СБУ
    Митрополит УПЦ МП Іонафан (Єлецьких)

    Найсвіжіше

    Популярне