Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріарх засудив вирок проросійському митрополиту УПЦ (МП)

    Патріарх Єрусалиму і всієї Палестини Феофіл III підтримав митрополита в Тульчині Іонафана, який був засуджений за виправдовування російської воєнної агресії проти України. Про це предстоятель повідомив у листі до московського патріарха Кіріла (Гундяєва) у відповідь на його заклик. Повідомляє сайт Відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви.

    Зокрема Феофіл повідомив Гундяєва, що “рішуче засуджує” вирок Іонафану, а українську владу закликає покаятись.

    “Продовжуючи підносити молитви та мольби Всесильному Святому Богу, ми гаряче молимось перед Всесвятим і Живоносним Гробом Господа нашого Ісуса Христа, щоб Благодать Пресвятого Духа укріпила митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана і всіх, хто піддаються гонінням, а тих, хто їх учиняє просвітила до покаяння та припинення усякої дії чужої.”, – написав патріарх.

    Патріарх Феофіл і РПЦ: історія взаємин

    Єрусалимський патріархат перебуває під значним російським впливом. Його предстоятель регулярно зустрічається не тільки з представниками РПЦ, а й послом РФ Анатолієм Вікторовим. Сторони не приховують, що питання України є одним із центральних у їхніх переговорах. Також, не заперечуються і значні фінансові надходження з держбюджету РФ та від російських і проросійських олігархів на рахунки Єрусалимського патріархату. Після початку повномасштабного вторгнення ця тенденція не змінилася. Зокрема патріарх Феофіл вже двічі (в 2022 та 2023) відвідував посольство країни-агресора в Ізраїлі, яке знаходиться в іншому місті, Тель-Авіві. На самому початку вторгнення православний Єрусалимський патріархат не надсилав своїх представників на мітинг Ради Церков Святої Землі, очолюваний латинським патріархом Єрусалима, проти війни.

    Російський посол в Ізраїлі Анатолій Вікторов, Єрусалимський патріарх Феофіл III та очільник Російської духовної місії в Єрусалимі архімандрит Алєксандр (Єлісов) на прийомі на честь престольного свята головного собору місії, літо 2022. Єрусалимький патріархат поряд з Антіохійським залишається одним із древніх патріархатів, які знаходяться під сильним впливом РФ. Фото: пресслужба Єрусалимського патріархату

    У 2020 році на замовлення московського патріарха Кирила Феофіл скликав зібрання предстоятелів помісних церков, яке мало підважити першість Вселенського Патріарха на користь РПЦ. Відповідне рішення він прийняв після візиту в листопаді 2019 в Москву, де зустрівся з Путіним та Гундяєвим. Але тоді неявка більшості очільників помісних Церков зірвала плани Кремля.

    7 квітня 2022 посол РФ Анатолій Вікторов розповів патріарху про “хід та ведення спецоперації”. Судячи з даних обох сторін, Феофіл тоді жодним чином не протестував проти вторгнення, а лише подякував владі РФ за фінансування будівництва нового храму Єрусалимського патріархату в Палестині.

    Починаючи з початку його першого президентського терміну, Феофіл неодноразово схвально відгукувався про Владіміра Путіна, зокрема й у 2014 році і потім. Зараз він мовчить про своє ставлення до російського лідера.

    Нагадаємо, Єрусалимський патріарх помолився у монастирі РПЦЗ.

     

    Найсвіжіше

    Популярне