Неділя, 26 Травня, 2024
Бiльше

    У Мукачівській єпархії УПЦ (МП) кажуть, що не давали згоди, щоб їх публікували в календарі РПЦ

    Зображення чотирьох представників Української Православної Церкви із Закарпаття з’явились у виданому патріаршому календарі Російської Православної Церкви 2024 року. Серед включених осіб митрополит УПЦ (МП) в Мукачеві та Ужгороді Феодор, митрополит в Хусті Марк, єпископ в Сваляві Іларій, а також єпископ Симеон.

    22 грудня на своїй фейсбук-сторінці Мукачівська єпархія УПЦ (МП) оприлюднила відповідь. У заяві єпархії УПЦ (МП) йдеться про те, що вони нібито не давали згоди на використання фотографій своїх єпископів у календарі, виданому Російською Православною Церквою на 2024 рік.

    «В мережі інтернет шириться інформація про публікацію в російському патріаршому календарі інформації з фотографіями та особистими даними єпископату УПЦ. Особисто заявляю, що свою згоду на публікацію свої даних у вказаному календарі не надавав. Ця інформація призвела до дестабілізації та ворожнечі у суспільстві. Хочу офіційно заявити, що згідно з рішенням Собору Української Православної Церкви від 27 травня 2022 року наша Українська Православна Церква прийняла новий статут, де чітко зазначено, що Блаженніший Митрополит Київський та всієї України не є постійним членом Священного Синоду РПЦ та архієреї УПЦ ніякої участі не приймають у соборах та житті РПЦ», – йдеться у повідомленні.

    Також у повідомленні йдеться про те, що Українська Православна Церква нібито є самостійною і незалежною, а керівний центр УПЦ (МП) знаходиться у Києві.

    Нагадаємо, раніше експертиза ДЕСС постановила, що зміна статуту «УПЦ» не призвела до розриву церковно-канонічного зв’язку з РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне