Понеділок, 17 Червня, 2024
Бiльше

    Календар РПЦ зараховує Онуфрія до Московського патріархату поряд із Гундяєвим (Фото)

    Здається, що УПЦ (МП) намагається виступати як незалежна структура від Московського патріархату, яка уникає слова “автокефалія”. Однак, зважаючи на те, що в “Патріарший календар на 2024 рік” включено фотографії митрополита Онуфрія та інших єпископів УПЦ (МП), як архієреїв Московського патріархату, стає очевидним, що УПЦ (МП) все ще має тісні зв’язки з РПЦ.

    Ця суперечливість є результатом того, що УПЦ (МП) намагається зберегти свій зв’язок з РПЦ, не втрачаючи підтримки українських вірян. Однак, це є неможливо, оскільки ці два завдання є несумісними.

    Це особливо важливо в контексті поточного вторгнення рф в Україну, оскільки РПЦ була обвинувачена в тому, що вона благословляє російських окупантів на війну проти України. Гундяєв оголошений в розшук СБУ за посягання на територіальну цілісність України і ведення агресивної війни.

    Крім цього, варто підкреслити, що хоч в новому Статуті УПЦ Московського патріархату (який досі не опублікований офіційно) не згадується її зв’язок з Російською Православною Церквою, статут посилається на Грамоту 1990 року, в якій чітко вказано, що УПЦ Московського патріархату є частиною РПЦ і повинна виконувати всі рішення РПЦ. Це підтвердила також експертиза ДЕСС.

    Що цікаво в календарі РПЦ немає митрополитів Симеона та Олександра, які до Об’єднавчого собору належали до УПЦ (МП), а зараз є в ПЦУ. Це свідчить про те, що вони реально розірвали свою підлеглість Московському патріархату. Натомість “новенькі” єрархи УПЦ (МП), який висвятив у 2023 році Онуфрій у єпископи є у календарі РПЦ. Остання, визнає нові призначення і хіротонії та рішення здійсненні УПЦ (МП) після собору в Феофанії, який нібито зробив УПЦ (МП) незалежною.

    Тож є певна неузгодженість між заявами УПЦ (МП) про її незалежність та реальним станом речей. Розміщення єпископату УПЦ (МП) після Онуфрія у календарі РПЦ підкреслює їх подвійний статус – з одного боку належність до УПЦ (МП), з іншого – до єпископату Московського патріархату, який підтримує війну росії проти України.

    Нереагування з боку УПЦ (МП) на їх офіційне визначення як частини єпископату РПЦ у календарі РПЦ на 2024 рік ще більше підриває їхні заяви про незалежність і робить їхню “автокефалію” ще абсурднішою. Відсутність будь-якої реакції збоку УПЦ (МП) на офіційне друковане видання означатиме їхню мовчазну згоду з визначенням їх, як Російської Церкви. Це лише зміцнюватиме переконання, що декларована “незалежність” є лише зовнішнім маскуванням, а фактично УПЦ (МП) залишається частиною РПЦ.

    Таке ігнорування серйозного компрометуючого факту офіційно знищує будь-які реальні спроби УПЦ (МП) дистанціюватися від Московського патріархату і робить їхню “незалежність” повною нісенітницею.

    Найсвіжіше

    Популярне