Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Єрарху, який керує УПЦ (МП) на Черкащині, зняли цілодобовий арешт

    Суд скасував цілодобовий домашній арешт митрополиту УПЦ (в єдності з МП) Феодосію (Снігірьову), який завідує парафіями на Черкащині. Його підозрюють у запереченні збройної агресії РФ та поширенні закликів до міжконфесійної ворожнечі.

    Про це повідомила пресслужба Черкаської єпархії УПЦ (в єдності з МП).

    В УПЦ (МП) зауважили, що тепер єрарх зможе проводити богослужіння у храмах єпархії, адже в силі залишили нічний арешт. Із суду митрополита зустрічали натовп бабусь, вірянок УПЦ (МП), які радісно усміхались.

    На початку 2023 року митрополит Феодосій отримав підозру у запереченні збройної агресії РФ та поширенні закликів до міжконфесійної ворожнечі, тоді йому присудили і домашній арешт, повідомляла Служба Безпеки України.

    Правоохоронці зауважують, що на домашньому арешті митрополит продовжив публічно розпалювати релігійну ненависть у відео, які публікували на YouTube-каналі сайту Черкаської єпархії УПЦ МП.

    “Однак це не зупинило клірика, і у власній домівці він почав записувати провокативні відео, в яких повторював кремлівські наративи про релігійні громади в Україні”, – зауважує СБУ.

    За даними слідства, у відеозверненнях митрополит зневажливо висловлювався про вірян та священнослужителів інших конфесій та намагався дискредитувати правоохоронців, які проводили безпекові заходи в релігійних громадах області.

    На підставі цього Снігірьову повідомили про ще одну підозру в порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчиненому службовою особою повторно.

    Найбільше покарання, що загрожує митрополиту за усіма звинуваченнями, – до восьми років тюрми з конфіскацією майна.

    Раніше у РПЦ закликали “сугубо” молитись за ув’язнених архіпастирів-колаборантів із УПЦ (МП), в тому числі за Снігірьова. Раніше підозрюваний висловлював прагнення повернутись назад в країну, де неважливо, якою мовою ти розмовляєш.

    Найсвіжіше

    Популярне