Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Митрополита РПЦ із Молдови визнали персоною нон-грата в Україні

    Митрополита РПЦ в Молдові Владіміра (Кантаряна_ визнали в Україні персоною нон-грата. Про це заявив один із авторів заклику приєднатися до румунської патріархії, настоятель кишинівської церкви Святого Дмитра Павло Борщевський. Прес-секретар митрополита РПЦ Вадим Кейбаш сказав, що не чув про це, повідомляє newsmaker.md

    «Ми чекали на дії від центру і деякий час вели переговори з митрополитом. Тим більше, що він мені теж скаржився, що не може поїхати до України. Його там оголосили персоною нон грата, бо перебуває у Синоді Російської православної церкви. Він не може поїхати на могилу батьків у свій будинок. Думаєте, йому від цього не боляче? Йому дуже боляче», – сказав Борщевський на передачі.

    ЗМІ звернувся за підтвердженням цієї інформації до прессекретаря митрополита Вадима Кейбаша.

    «Я не чув про це. Це юридичне питання, воно входить до компетенції української влади», — відповів Кейбаш.

    Митрополит Володимир народився 18 серпня 1952 р. у селі Коленківці Хотинського району Чернівецької області України, але зараз є лідером Моспатріархату в Молдові.

    Нагадаємо, що митрополит Молдови Володимир  написав у листі до  патріарха Московського Кіріла, що митрополія РПЦ в Молдові опинилася на периферії молдавського товариства через зв’язок з Російською православною церквою (РПЦ), і все, «за що виступає Православна церква Молдови, стане частиною Румунської православної церкви». Ще важливішим митрополит вважає той факт, що Московський патріархат вирішує питання щодо митрополії Молдови без її участі.

    Після цього 13 листопада священик кишинівської церкви Святого Дмитра Павло Борщевський  звернувся до митрополита  від імені частини своїх колег із закликом вийти зі складу Російської православної церкви та приєднатися до Румунської православної церкви «у надзвичайних умовах, в яких вона опинилася через війну Росії проти України». У листі священик наголосив, що він сам та його колеги незадоволені необхідністю підкорятися РПЦ та патріарху Кірілу. «Після вторгнення Росії в Україну патріарх Кіріло втратив звання духовного отця Церкви, перетворившись на політичного діяча, який лицемірно закликає проливати братську кров, суперечачи всьому, чому нас навчає православна церква», – заявив він.

    У митрополії РПЦ в Молдові повідомили на це, що православна церква Молдови зберігає свій теперішній статус. «Духовенство та народ залишаються вірними Православній церкві Молдови та митрополиту Володимиру. Питання про приєднання Молдавської православної церкви до Румунського патріархату не обговорюватимуть», — заявили там.

    Також президентка Молдови закликала людей та Церкву до єдності, бо не можна ігнорувати підтримку РПЦ війни.

    Найсвіжіше

    Популярне