Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    У Білорусі встановлюють пам’ятник національному герою росії – Нєвському

    У Мінську біля посольства Росії в Білорусі встановлюють пам’ятник князю Александру Невському, національному герою рф.

    Про це пише reform.by. За інформацією видання, відкриття пам’ятника князю буде приурочено до 760-річної річниці з дня його смерті.

    Єдине, що може пов’язувати Алєксандра Невського з Білоруссю це те, що його другою дружиною була Вітебська княжна Єфросинія. Пам’ятника росіяни встановили для пропаганди своєї версії історії.

    Влітку цього року п’ятиметровий пам’ятник Невському влада Росії відкрила в Алмати. Комітет з охорони пам’яток історії та культури Казахстану тричі відмовляв у дозволі на встановлення статуї Нєвського. У результаті чого статую довелося встановити на території храму, де дозволу не було потрібно. РПЦ в Казахстані стала у нагоді.

    Про свої симпатії до Алєксандра Невського Путін розповів третього листопада.

    “Адже він їздив в Орду, вклонявся ординським ханам, отримував ярлик на князювання, зокрема й насамперед для того, щоб ефективно протистояти навалі із Заходу. Бо ординці поводилися нахабно, жорстоко, але вони не зачіпали головного: нашу мову, традиції, культуру, на що претендували західні завойовники. <…> Він думав про те, щоб зберегти російський народ. Багато в чому те саме відбувається і сьогодні”, – зазначив лідер російських окупантів.

    Восени 2022 року УПЦ МП відкрила нові храми в Україні і один з них в був в честь Нєвського. В цей час окупанти в Маріуполі встановили пам’ятник Нєвскому на місці меморіалу бійцям ЗСУ. Також у РПЦ і «УПЦ» МП назвали «святотатством» знесення пам’ятника Нєвському в Харкові. Алєксандр Невський – це символ російського  імперіалізму?

    Найсвіжіше

    Популярне