Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Релігійні лідери з України розповіли в США про репресії на окупованих територіях

    Репресії проти всіх релігійних меншин, подібно як у радянські часи, повернулися на українські території, окуповані Росією. Від переслідувань окупаційної влади особливо страждають українські євангельські церкви, яких російська пропаганда таврує “американськими агентами”, “сектантами” або “екстремістами”.

    Про це свідчила делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) під час зустрічей у столиці США, передає сайт організації.

    Ранок 30 жовтня панельної дискусії в Інституті миру Сполучених Штатів у Вашингтоні розпочався для українських релігійних діячів із та продовжився обговоренням під час круглого столу за участі американських експертів і лідерів думок.

    Керівник Церкви адвентистів сьомого дня в Україні, Головуючий у ВРЦіРО Станіслав Носов повідомив, що 27 молитовних будинків адвентистів зазнали ушкоджень унаслідок російського вторгнення, з яких 6 – зруйновано повністю. Він також заявив про відверту наругу над релігійними святинями. Як приклад, в окупованій Горлівці на Донеччині російська влада перетворила молитовний будинок адвентистів на похоронне бюро, де посеред зали для богослужінь поставила гроби на продаж.

    Водночас Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Анатолій Козачок повідомив, що російські військові повністю знищили 7 молитовних будинків християн-п’ятидесятників. Ще 63 молитовні будинки зазнали пошкоджень у наслідок російських обстрілів або цілеспрямованого пограбування.

    “Для нас очевидно, що Росія прагне знищити українців загалом як націю, як народ України, а також знищити будь-яку ідею незалежної української держави. Після розпаду Радянського Союзу в Україні почала розквітати демократія, з’явилася справжня свобода віросповідання та утвердився релігійний плюралізм. Однак тепер Росія прагне все це знищити та встановлює на окупованих територіях України ідеологію “Русського міру”, яка передбачає повне знищення української ідентичності та жорстокі репресії проти всіх нелояльних до окупантів і всіх релігійних меншин”, – заявив Головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.

    Під час панельної дискусії в Інституті миру Митрополит Філадельфійський Української Греко-Католицької Церкви Борис Ґудзяк наголосив, що кожного разу, коли російська держава окуповує територію України, Українська Греко-Католицька Церква втрачає легальний статус та зазнає переслідувань. “Так було за цариці Катерини, в ХІХ столітті, в ХХ столітті, коли Церква була ліквідована, так відбувається тепер. Українські Церкви і релігійні організації знають, що російська окупація несе обмеження або ж навіть знищення нашої релігійної свободи”. Він зазначив, що на окупованих територіях майже не залишилося діючих католицьких священників – чи то східного чи західного обряду.

    Українські релігійні діячі взяли участь в окремій нараді з цієї проблематики в Держдепартаменті США, де зустрілися з Рашадом Хусейном, Послом США з особливих доручень у справах міжнародної релігійної свободи. Делегати ВРЦіРО засвідчили, що в Україні залишається високий рівень релігійної свободи та жодна церква не була закрита. Натомість, російська влада використовує релігію як інструмент пропаганди та примушує релігійні спільноти до співпраці з ФСБ (колишня – КГБ), в тому числі на окупованих територіях.

    “Ситуація в Росії навіть гірша, ніж була за часів Радянського Союзу. Якщо комуністична влада була відокремлена від церкви через свою атеїстичну ідеологію, то тепер Кремль тотально контролює всі церкви і релігійні організації в Росії та використовує їх для пропаганди війни проти України. Тому російських релігійних діячів, які є співучасниками злочинів Кремля, не слід сприймати лише як духовних осіб, натомість доцільно накласти на них санкції як на пропагандистів, які виконують замовлення Кремля”, – наголосив митрополит Євстратій (Зоря), представник Православної Церкви України.

    Цього ж дня українські релігійні діячі зустрілися з експертами Heritage Foundation, стратегічного дослідницького інституту США. Мова йшла про роль релігійної спільноти України у захисті цінностей демократії, верховенства права, свободи віросповідання, сімейних засад та інших консервативних цінностей.

    Також окрема зустріч відбулася з керівництвом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У підсумку було досягнуто домовленості про розширення партнерства з релігійними спільнотами України для надання гуманітарної допомоги та реалізації освітніх проєктів на підтримку народу України, який страждає від російської агресії.

    Делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій прибула до США у складі представників Православної Церкви України, Української Церкви Християн Віри Євангельської, Української Греко-Католицької Церкви, Римсько-Католицької Церкви в Україні, Церкви адвентистів сьомого дня в Україні, Української Євангельської Церкви, Об’єднання іудейських релігійних організацій, Духовного управління мусульман України та Українського Біблійного товариства, а також керівництва Інституту релігійної свободи.

    Після заходів у Вашингтоні українські релігійні діячі відвідають Х’юстон, штат Техас, де проведуть низку зустрічей із місцевими релігійними діячами, політиками та лідерами думок. Візит делегації ВРЦіРО до Сполучених Штатів відбувається за підтримки американського фонду RAZOM.

    Найсвіжіше

    Популярне