Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Забрав дзвони, здер образи. Таким залишив храм священник УПЦ (МП) після переходу громади

    Десятки судів та скарг від попереднього настоятеля Свято-Михайлівського храму пройшла релігійна громада села Колибаївка, що в передмісті Кам’янця-Подільського. Але таки виборола свою святиню, яка перейшла під канонічне підпорядкування ПЦУ.

    Проте, ввійшовши в храм після року поневірянь, віруючі застали церкву повністю розграбованою. Нині її відновлюють і встановлюють там пам’ятний знак полеглому односельчанину.

    Про це повідомив благочинний району, протоієрей Олександр Цісар, пише Хм-інсайд.

    “Храм, на якого православні християни роками здавалися грішми на покупки церковної утварі та убранства, на той момент був розкрадений. Минулий настоятель УПЦ (МП) забрав усе: дзвони, образи на стінах, церковне начиння, навіть здер з іконостасу ікони”, – зазначає протоієрей.

    Втім, каже Олександр Цісар, колибаївці не опустили рук і взялися відновлювати святиню. Запросили місцевого художника, який написав нові ікони на іконостас. Зібрали кошти на нове панікадило, придбали дзвони, аналої, хрестильницю, євхаристійний набір, книги.

    Також прибрали територію, пофарбували паркан, ворота, підлогу храму та іконостас.

    Крім того, рішенням зборів громади парафії визначили на території храму встановити новий хрест, жовто-блакитний стяг та пам’ятний знак полеглому на війні Роману Іваненку, який народився та виріс в Колибаївці.

    Роман Іваненко — український актор,  зірка шоу “Ліга Сміху”, який виступав у команді “Наш формат”. Після початку повномаштабного вторгнення пішов у військо добровольцем, потрапив в оточення на Вугледарському напрямку, там був важко поранений і взятий у ворожий полон. Окупанти не надали Роману необхідної медичної допомоги і він помер 28 лютого. Захиснику було 28 років. У нього залишилися дружина та мама.

    “Ось так, по кроках, встає Україна з московського ярма, і цей храм та ця релігійна громада також є прикладом старань для Великої Перемоги, яка обовʼязково настане… неодмінно буде! Бо велика родина Православої Церкви України щодня поповнюється новими переходами з МП в ПЦУ, тим самим підтримуючи і гартуючи бойовий дух наших захисників на фронті”, – додав священнослужитель.

    Найсвіжіше

    Популярне