Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    «На похоронах будемо не плакати, а вити». У Грозі на Харківщині готуються до поховання загиблих

    У селі Гроза Харківської області готуються до поховання загиблих. Рідним сказали, що повернуть тіла не раніше ніж 9—10 жовтня.

    Правоохоронці ідентифікували 39 загиблих унаслідок удару по селу Гроза  Харківської області 5 жовтня, зазначив заступник начальника ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов у Facebook.

    “З використанням мобільної ДНК-лабораторії за ніч було проведено дослідження 37 фрагментів тіл. 38 досліджень ще перебувають у роботі. Автоматично порівнюємо ДНК зі зразками родичів. Знайшли дев’ять збігів”, – наголосив Болвінов.

    За його словами, від сьогодні, 7 жовтня, родичі загиблих зможуть забрати тіла людей, яких вдалося ідентифікувати. Нині 12 тіл загиблих залишається неідентифікованими.

    У Шевченковській військовій адміністрації (село Гроза розташоване неподалік) не знають, коли розпочнуться поховання. Із загиблими, напевно, прощатимуться і у Шевченковому, і у Грозі. Голова Шевченківської військової адміністрації Сергій Старіков, маючи на руках списки загиблих людей, не може точно сказати, до скількох сімей прийшла біда: хтось значиться зниклим без вісти, когось не впізнали.

    “Розумієте, це було перепоховання українського військового. Туди прийшли близькі, рідні, знайомі. Сім’я військового загинула: син, дружина, невістка, а також батьки. Є кілька зниклих без вісті людей. Попереду складний процес упізнання. Тільки потім ми зрозуміємо, скільки сімей стали жертвами росіян”, – сказав Старіков KHARKIV Tоday.

    Сім’я Андрія Козиря хотіла перепоховати батька і чоловіка, адже коли він загинув, рідне село Гроза перебувало під тимчасовою окупацією. Тому син, теж військовий, улітку демоблізувався, одружився і у вересні організував перепоховання. Батька поховали вдома, 5 жовтня по ньому була панахида. Андрій і Ніна Козир загинули разом із мамою, бабусею, дідусем і кумами.

    У сім’ї Пантелеєвих загинули четверо людей.

    У сім`ї Валерія Козиря теж четверо загиблих: на поминальному обіді по Андрію Козирю були подружжя (батьки трьох дітей), із матір`ю і батьком, передає “Суспільне. Харків”.

    “У кожному дворі буде по труні, а десь по три, а десь п’ять”, – каже місцева жителька Тетяна.

    У сім’ї засновника села Гроза, говорять сестри Інна та Любов, загинули рідна сестра і четверо двоюрідних братів і сестер.  Усі вони знали загиблого військового Андрія.

    У сім’ї Володимира Муховатого загинули рідний брат із дружиною, а також мати.

    У пані Тетяни, яка переїхала сюди під час повномасштабної війни з Куп’янська, загинули дочь і зять, без батьків залишилися двоє дітей.

    Нагадаємо, 5 жовтня росіяни вдарили “Іскандером” по селу Гроза, ракета влучила в кафе, де саме проходив поминальний обід. Унаслідок цього удару загинули 52 людини. Шестеро поранених перебувають у лікарні.

    Найсвіжіше

    Популярне