Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Нова ініціатива Єрусалимського патріарха щодо українського питання після фіаско в Аммані

    Після амманського “фіаско” в Йорданії в лютому 2020 року, коли “зустріч Предстоятелів” нарешті набула форми “братнього зібрання”, Єрусалимський патріарх виступає з новою ініціативою, щоб “вирішити триваючий конфлікт між Росією і Україною і загрозу розколу в тілі Православної Церкви”.

    Зокрема, Єрусалимський Патріархат розмістив на своєму сайті два оголошення про намір вжити заходів.

    Ініціатива з’явилася після того, як Патріарх Єрусалимський Феофіл відвідав Ватикан, де взяв участь в урочистостях з нагоди інтронізації латинського Патріарха Єрусалиму Піццабалли в Священній Колегії Кардиналів.

    Під час свого візиту до Ватикану він зустрівся з папою Франциском, “простягнувши руку доброї волі від Єрусалимського Патріархату для посередництва, щоб почати новий діалог, щоб припинити страждання і загоїти рани в православній родині”.

    Патріарх Феофіл називає Єрусалимський Патріархат “Матір’ю всіх Церков” – логіка, яка нагадує нам подібні заяви Московського патріархату, які ставлять під сумнів першість Вселенського патріархату як Церкви-Матері.

    І вона визнає глибокий вплив російсько-українського конфлікту не лише на православних християн, але й на всю екуменічну християнську спільноту.

    Ця нова ініціатива – яка не деталізована і не містить жодної відповідної інформації про те, що вона буде включати – випливає “з багатої історії примирення і мирних зусиль патріархату”.

    Визнаючи виклики і глибокі розбіжності, “Єрусалимський Патріархат відданий духовній місії діалогу і примирення. Як писав апостол Павло, “Христос – наш мир”, і патріархат готовий всіляко сприяти припиненню конфліктів і страждань”.

    Патріарх Феофіл виступив з подібною ініціативою в лютому 2020 року, коли скликав в Аммані (Йорданія) спочатку “збори Предстоятелів”, а потім, побачивши, що намір участі був мінімальним, назвав ініціативу “братньою зустріччю”.

    Переважна більшість єрархів відмовилася брати участь. Серед присутніх були патріарх Московський Кіріл, покійний патріарх Сербський Іриней та митрополит Чеської Республіки Растислав. Від Румунської Церкви був присутній митрополит Тарговиштський Ніфонт.

    Варто відзначити присутність в цей час в Аммані Митрополита Онуфрія, як Предстоятеля Української Православної Церкви, який сидів праворуч від Патріарха Московського (див. фото нижче).

    Вся ідея тоді полягала в тому, щоб представити як ініціативу патріарха Феофіла це зібрання предстоятелів православних Церков, що викликало бурхливу реакцію в Православній Церкві, оскільки скликання такого Синаксису є обов’язком Вселенського Патріарха.

    Характерно, що Церкви Греції, Кіпру та Албанії відповіли, що вони не будуть присутні, а також Грузинський, Болгарський, Александрійський та Антіохійський патріархати.

    Резонно виникає питання, чи ця ініціатива патріарха Феофіла з’явилася після консультацій з іншими Предстоятелями про їхні наміри, хто буде запрошений до участі в тому, що Патріарх Феофіл представляє як рух за єдність, і які очікування від таких зусиль.

    Ініціатива Феофіла є також спробою Єрусалимського патріархату зміцнити свою роль як посередника в православному світі.  Московський патріархат не визнає юрисдикції Вселенського патріархату над Україною, і він, ймовірно, не буде зацікавлений у співпраці з Єрусалимським патріархатом, зважаючи на досвід Амманського зібрання у 2020 році.

    Хто буде запрошений до участі в цій ініціативі? Якщо Єрусалимський патріарх хоче досягти успіху, йому необхідно залучити до участі якомога більше православних церков. Чи вдасться це йому, якщо Амман зазнав невдачі?

    Який буде характер цієї ініціативи? Чи буде це просто зустріч для обговорення війни рф, або вона буде включати більш конкретні кроки до її вирішення? Можливо йдеться про геополітичні вигоди для РФ із цієї зустрічі, а Феофіл має відіграти такого собі “православного” Франциска, який буде відбілювати російських окупантів.

    Ініціатива може бути успішною, якщо вона зможе залучити до участі всіх православних церков, включаючи ПЦУ і виробити консенсус. Але участь РПЦ у заходах де є ПЦУ і Вселенський патріархат є вкрай малоймовірною.

    За матеріалами orthodoxtimes.com

    Фото: orthodoxtimes

    Найсвіжіше

    Популярне