Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Наша Небесна Заступниця: В ПЦУ нагадали про святкування Покрови за новим календарем

    Свято Покрова Пресвятої Богородиці та День захисників України ми відтепер відзначаємо 1 жовтня – за новоюліанським календарем. В поєднанні цих свят є глибокий сенс, адже в українській традиції Покров Богородиці тісно пов’язаний з ідеєю захисту від ворогів, праведності захисту віри та рідного краю.
    За свідченням істориків і літописців, ще в час київського князя Ярослава Мудрого Богородиця особливо вшановувалася, як Заступниця. Розбивши печенігів у 1036 році, з вдячності до Бога і Його Пресвятої Матері, Ярослав Мудрий будує в Києві собор Святої Софії із знаменитою іконою Богородиці-Оранти, Нерушимої Стіни, і храм Благовіщення на Золотих Воротах.
    Князь Мстислав в поході проти черкесів обіцяє збудувати церкву в честь Божої Матері, якщо Вона допоможе йому перемогти ворога. Він перемагає і радо виконує свою обітницю. Князь Володимир Мономах у своїх споминах каже, що своєю перемогою над половцями завдячує Богові і Пречистій Діві Марії. Наші князі та їхнє військо, йдучи в похід проти половців у 1103 року, складали обітниці Богові і Пречистій Діві Марії, і розбили половців. Князь Ігор Святославович після своєї втечі з полону, йде з поклоном до чудотворної ікони Божої Матері, щоб Їй подякувати за поміч і порятунок…
    Згадаємо, що церква Покрова Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а саме свято Покрова було одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких обирали нового гетьмана або кошового отамана. Збираючись в похід на ворога, козаки молилися до своєї Покровительки: «Під Твою милість прибігаємо», а повернувшись, складали Їй щирі подяки. В їхній бойовій пісні: «Нумо, хлопці, до зброї» є слова: «Нам поможе святий Юр, ще й Пречиста Мати лихо звоювати!».
    У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія, тому й днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрова.
    Історія нашого народу пам’ятає багато чудесних випадків допомоги Божої Матері, передусім, у часи нападу ворогів на нашу землю. Тож і нині, крізь віки, ми молимося до нашої Небесної Захисниці, щоб Вона покрила нас і всю Україну Своїм чесним омофором – захистила від зла і лютого ворога, допомогла наблизити перемогу. Бо Вона у Бозі – наша Надія і Заступниця.

    Найсвіжіше

    Популярне