Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    У Києво-Печерській лаврі після консервації відкрили пам’ятник Костянтину Іпсіланті

    Пам’ятник відомому грецькому громадському діячеві законсервували згідно з програмою ЮНЕСКО на початку великої війни з Росією.

    Про це повідомляє Вечірній Київ.

    Одним з перших у Києві, 21 березня 2022 року, співробітники Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» провели заходи з консервації надгробного пам’ятника відомому учаснику національно-визвольного руху грецького народу князю Костянтину Іпсіланті (1760–1816).

    Метою заходу було створення захисної конструкції для захисту пам’ятника Державної частини музейного фонду України від осколків та вибухових хвиль на період воєнного стану.

    Куратором виступив Олександр Рудник, а автором ідеї Костянтин Крайній.

    Судячи з опису здійснених робіт, консервування було копітким заняттям, втім пам’ятник захистили надійно.

    Хрест обмотували спеціальною реставраційною, а потім захисною плівкою. Так само зробили й з фігурою. Обидва елементи обмотані мінеральною ватою і знов плівкою. Всього чотири шари своєрідних «пелюшок» захищали сам пам’ятник.
    «Труну» та постамент (цоколь) обклали плитами з мінеральної вати та скріпили між собою та обмотали плівкою.

    А далі створили з OSB-плит каркас, а після монтажу, по периметру, каркас обтягнули гідробар’єром.

    На останньому етапі каркас накрили металевими щитами профнастилу. Був і дах, зроблений під невеликим кутом по вісі північ-південь для стоку води.
    Отак мармуровий пам’ятник Костянтину Іпсіланті, створений в 1818 році, захистили від російських обстрілів у 2022-23 роках, вже у 21 столітті.

    До слова, пам’ятник не зажди був на території Києво-Печерської лаври.

    До 1934 року він знаходився над похованням князя в Георгіївській церкві, що біля Софії Київської. А після знищення Георгіївської церкви більшовицькою владою, надгробок у 1935 році встановили в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне