Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Ми закликали РПЦ припинити заохочувати війну

    Вселенський патріарх Варфоломій очолив Божественну Літургію в неділю, 24 вересня 2023 року, в базиліці Святого Мартина в Паннонгальмі, Угорщина.

    На богослужінні були присутні митрополити Австрійський Арсеній та Екзарх Угорщини, Луцький і Волинський Михаїл (ПЦУ), Угорський Силуан, єпископ Апамейський Паїсій та численні православні віряни, інформує orthodoxtimes.com

    Також були присутні посли Греції, Кіпру та Франції в Угорщині, а також Тимчасовий повірений у справах України.

    Після Святого Євангелія Вселенський Патріарх виголосив Божественне Слово англійською мовою, в якому, серед іншого, згадав про війну, яку Росія веде проти України, зазначивши, що Константинопольська Церква-Мати просила, припинити її, а також закликала керівництво Російської Церкви припинити заохочувати її ведення.

    Патріарх Варфоломій зазначив, що були деякі хоробрі священнослужителі, які виступили проти хвилі кровопролиття і жорстокості, підтриманої їхніми єпископами. І були відважні російські душі, які сприйняли те, що сприйняв святий Мартин, коли сказав: “Я солдат Христовий”: “Я воїн Христовий: мені не дозволено воювати!”.

    Як сказав Вселенський патріарх, це те послання, яке є найбільш необхідним в епоху насильства, в якій ми живемо, і вказав на те, що ми, які носимо ім’я Христа і називаємо себе правовірними, ми, які є православними, повинні піднятися до свого покликання бути миротворцями, бути милосердними, бути тими, хто пожертвує власним життям заради любові.

    Наприкінці Божественної Літургії Вселенського патріарха тепло привітав Митрополит Австрійський Арсеній, який, серед іншого, зазначив: Після Божественної Літургії Вселенський Патріарх зустрівся з вірними, які є паствою Угорського екзархату, та українськими біженцями, яким уділив своє Патріарше благословення та батьківські побажання.

    У другій половині дня він із почесною свитою вирушив до Будапешта, де освятив нову каплицю Патріаршого екзархату в ім’я святої Піроски. Каплиця розташована на території лікарні Dr. Jenő Manninger, найбільшої травматологічної лікарні в Центральній Європі.

    Увечері того ж дня Патріарх взяв участь у обіді, який влаштував на його честь посол Греції в Угорщині Еммануїл Апостолакіс.

    Найсвіжіше

    Популярне