Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ (МП) підпорядкував Святогірську Лавру Онуфрію

    25 вересня на засіданні Синоду УПЦ було ухвалено рішення про підпорядкування Свято-Успенської Святогірської лаври митрополиту Онуфрію (Березовському) у статусі ставропігійного монастиря.

    Про це повідомляє пресслужба УПЦ (МП).

    Зазначається, що митрополит Святогірський Арсеній (Яковенко), якого призначено вікарієм Київської Митрополії, і надалі залишатиметься намісником Святогірської лаври.

    Донецька єпархія в якій перебуває Святогірська лавра перейшла в пряме підпорядкування Моспатріархату і в її офіційних документах більше не згадується УПЦ (МП).

    Намісник Лаври Арсеній (Яковенко) потрапляв в скандали через свої висловлювання про війну в Україні. Так Арсеній радив шукати причини війни в собі, а не в росії і пояснював, чому досі потрібно поминати “кривавого” патріарха Кіріла (Гундяєва). І це попри те, що Російські війська вбили декілька ченців обстрілюючи монастир.

    У 2019 році намісник лаври Арсеній (Яковенко), розповідав про “громадянський конфлікт” і що війну у 2014 р. розпочала Україна, а не росія. Його позбавили українського громадянства.

    Рядове духовенство в лаврі також не відрізняється поглядами від Арсенія. Так монах після обстрілів радив не засуджувати дії росії: «Нехай спеціалісти розбираються».

    Водночас Святогірська Лавра перебуває у державній власності, але в управлінні місцевих органів влади. Об’єкти, які там знаходяться, не є в музейному фонді України.

    Варто зазначити, що у Святогірській лаврі, переховувались терористи Гіркіна із так званої «Російської Православної армії». Сам Ігорь Гіркін розказувавяк ченці цієї лаври були його охоронцями. Таким чином у 2014 році проросійські бойовики на Донбасі освячували свої прапори в храмах і були впевнені в підтримці Святогірської лаври РПЦвУ під проводом Арсенія.

    Найсвіжіше

    Популярне