П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    У документах Донецької єпархії більше не згадується “УПЦ”

    Донецька єпархія УПЦ (МП) прибрала згадки про свій формальний проміжний керівний центр у Києві у документах. Тепер на бланках, надрукованих російською мовою, є лише “Московский патриархат” та “Русская Православная Церковь” – дві альтернативні назви однієї структури на чолі із Кірілом (Гундяєвим). Про це повідомляє “Патріот Донбасу”.

    Як приклад видання подає фото указу митрополита “Донецького та Маріупольського” Іларіона (Шукало), який досі залишається постійним членом Синоду УПЦ (МП). Він датується 7 серпня 2023.

    Варто зазначити, що єпархії УПЦ (МП)  з Донеччини та Луганщини 5 липня 2023 перереєструвалися як структури РПЦ без згадок про “Українську Православну Церкву” в окупаційних так званих “органах влади”. Проте із точки зору внутрішніх церковних канонів МП вони де-юре лишаються у складі структури Онуфрія. У випадку цих єпархій не було проведено церковної анексії із використанням Синоду РПЦ, як це було із єпархіями в Криму. Поясненням такого гібридного статусу може бути те, що ні Луганська, ні тим більше Донецька області не є повністю окупованими, на відміну від Криму. Пряме підпорядкування Кірілу означало б загрозу для права власності на майно і перебування священників цієї структури на неокупованих територіях. В тому числі держава могла б швидко позбавити колаборантів Святогірської лаври. Відсутність ж відповідного рішення Синоду дозволяє РПЦ напряму контролювати єпархії та гарантувати їм безпеку від імені Онуфрія. В нинішній ситуації відчуження майна здається малоймовірним без вирішення питання УПЦ (МП) на всеукраїнському рівні.

    Нагадаємо, Митрополит Маріупольський та Донецький ПЦУ вимагає покарання для російських попів.

    Указ митрополита Іларіона (Шукала) від 7 серпня 2023

    Найсвіжіше

    Популярне