Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    До Китаю відправився папський посланець у справі миру в Україні

    Кардинал Маттео Дзуппі, посланник Папи Франциска з мирних переговорів в Україні, відвідає Китай для дипломатичних зусиль у досягненні миру. Ватикан підтвердив поїздку до Пекіна, яка відбудеться цього тижня з середи по п’ятницю.

    Про це повідомляє intercourier.news

    Візит до Китаю є наступним етапом дипломатичної місії кардинала Дзуппі після його візитів до Києва, Москви та Вашингтона на початку цього літа. У заяві Ватикану у вівторок не міститься подробиць його програми в Китаї, але італійська газета La Repubblica повідомила, що Дзуппі, як очікується, зустрінеться з «лідерами високого рівня» в Пекіні, включаючи прем’єр-міністра Китаю Лі Кецяна.

    За словами кардинала Дзуппі, він працюватиме над «справедливим і безпечним миром», залучаючи тих, хто відіграє важливу роль у його досягненні, наприклад Китай. Про це він висловив під час участі в міжнародній зустрічі «Мужність миру» в Берліні, організованій Спільнотою Святого Егідія.

    Кардинал Дзуппі також висловив бажання посприяти поверненню дітей, які були депортовані до Росії або на підконтрольні Росії території. За даними української влади, понад 19 тисяч українських дітей були депортовані до Росії, деякі з них живуть у дитячих будинках або передані на усиновлення.

    Кардинал Дзуппі, який є головою Єпископської конференції Італії, уточнив, що повномасштабних посередницьких зусиль наразі немає. Проте Святий Престол прагне посадити Україну та Росію за стіл переговорів. Завдяки Спільноті Святого Егідія, католицькій групі миру та справедливості, членом якої є Дзуппі, у 1992 році в Мозамбіку було досягнуто мирної угоди.

    Візит кардинала Дзуппі до Китаю стався після нової напруги між Папою Франциском і Києвом, викликаної нещодавньою промовою Понтифіка про молодих росіян як «нащадків великої імперії». Українське МЗС розцінило виступ Папи як «виправдання вбивств українців і знищення українських міст і сіл».

    Папа Римський Франциск пізніше визнав, що його коментарі були погано сформульовані, і він мав намір підкреслити багату культурну спадщину молодих росіян, а не зробити політичну заяву. Однак радник президента України Михайло Подоляк заявив, що «проросійська позиція» Папи Римського позбавляє його права виступати потенційним миротворцем.

    Під час зустрічі з Понтифіком у Римі члени Синоду УГКЦ, українські єпископи, висловили, що окремі заяви та жести Папи є «болісними і важко сприйнятими» для українського народу, який зараз проливає кров у боротьбі за гідність і незалежність. Пізніше глава УГКЦ у головному соборі Ватикану закликав не зрікатись Католицької Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне