Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Московський патріарх визнав, що Київ – це перша столиця всієї Русі

    6 вересня патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) заявив, що Київ був історично першою столицею всієї Русі. Його слова є спробою спотворити історичні факти та привласнити собі українську історію.

    Виступаючи у Московському Кремлі, він згадав історію митрополита Київського і всієї Русі святителя Петра (Ратенського), який у XIV столітті переніс свою кафедру спочатку до Володимира, а потім до Москви. Але саме Київ був історично першим центром Православної Церкви на теренах Русі. Цим Гундяєв мимоволі визнає історичну перворідність української столиці.

    Патріарх РПЦ Кіріл наголосив, що в той час, коли Київ був зруйнований набігами кочівників, митрополит Петр був змушений перенести кафедру до Володимира та Москви, але продовжував іменуватися митрополитом Київським, “бо Київ був історично першою столицею всієї Русі, і київські митрополити мали особливу опіку про всю Руську церкву”.

    Ці слова очільника РПЦ є черговим визнанням історичної меншовартості росії без України. Згаданий Гундяєм митрополит Петро (Ратенський), який вважається покровителем Москви, є вихідцем із Галичини і був єрархом Константинопольського патріархату. Попри це РПЦ розірвала зв’язки із Константинопольською Церквою через надання Томосу ПЦУ і водночас заперечує право України (Київської митрополії) мати власну автокефальну Церкву. Цим вона демонструє, що є інструментом у геополітичній грі Кремля.

    Однак спроби російської церкви присвоїти собі українську історію і демонструвати себе, як центр православ’я – “Третій Рим”, не можуть перекрутити історичні факти. Без Києва як першопочатку, московити не зможуть маскувати історичну меншовартість російської держави і РПЦ.

    Зауважимо, що Кіріл (Гундяєв) часто піднімає у своїх проповідях тему “єдності” неіснуючої зараз Русі і говорить про неї так наче вона досі є і її єдність нібито роздирають західні країни й інші вороги. Цим він натякає на бажання Кремля окупувати Україну і насильно долучити її до Росії, або хоча б тримати Україну у своєму геополітичному впливі РФ. Звісно, що такі злочини будуть вихвалятись Кремлем, і Гундяєм під “соусом” об’єднання “святої Русі”.

    Раніше московський патріарх Кіріл прояснив причини “гонінь” на УПЦ (МП), згадавши за Русь. Також Духовний Фронт України писав, що РПЦ прикривається захистом УПЦ (МП), аби чинити тиск на нашу державу та послабити опір російській агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне