Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Московський патріарх Кіріл прояснив причини “гонінь” на УПЦ (МП)

    Очільник рпц Кіріл Гундяєв закликав духовенство, єпископат та вірян УПЦ (що в єдності з МП) до терпіння за ради єдності «святой Русі». Про це Гундяєв заявив у своїй проповіді після богослужіння в Успенському соборі московського кремля, який за його словами є «головним храмом, духовним центром всія Русі».

    У самій проповіді Кіріл жодного слова не сказав про історію і важливість свята, а повністю присвятив її «єдності Русі», яку, на його думку, намагаються знищити через Україну. Зокрема Кіріл заявив, що нині «сили зла намагаються розірвати єдність Святої Русі», чого не можливо зробити допоки «зберігається єдність Церкви Руської».

    Тому, на його думку, ці злі сили нанесли перші удари саме по рпц. Під ними Гундяєв має на увазі утворення Православної Церкви України. «Було створено ляльковий, безблагодатний розкол на Україні, і зроблено це лише для того, щоб розірвати духовну єдність всієї Русі» – заявив він.

    Утім він вважає, що втілити цей план до кінця не вдалось. Проте все таки це стало причиною через яку сьогодні страждають їхні люди і їх єпископат в Україні, що лишається вірним рпц. «Страждають наші люди, вірні Православ’ю, вірні канонам, страждає вірний єпископат, але глибоко переконані, знаючи з досвіду нашої країни, яка пройшла щось подібне в післяреволюційні роки: жодна політична група не здатна розтрощити Церкву!» – відзначив Гундяєв.

    Кіріл впевнений, що перемогу у цій боротьбі отримає росія та її церква. «Історія Церкви, історія народу нашого вчить, що ті, хто повстає проти Бога, хто кидає виклик Божому ділу, Божому Промислу, Церкві Христовій, ніколи не здобувають перемоги. Ніколи! Перемога може бути лише тимчасова — в одних довше, в інших — менше; але кінець завжди той самий. Віримо, що і сьогодні ті, хто створює та провокує розколи в Україні, хто сподівається зміцнити свої політичні позиції, очікуючи заохочення від сильних світу цього, що знаходяться далеко від України, не досягнуть свого» – нагадав і заявив очільник рпц.

    Самим же страждальцям в Україні, як ми говорили вище, Кіріл побажав терпіння. Адже від їх терпіння залежить збереження «істинної Православної Церкви», тобто рпц. «Потрібне терпіння нашим братам, сестрам, єпископату, духовенству, і ми всі покликані молитися за них у своїх особистих молитвах, молитвах церковних, пам’ятаючи, що від їхньої вірності Господу, від їхньої здатності нести ганьбу і скорботу залежить збереження істинної Православної Церкви на землі України» – підкреслив московський патріарх.

    Водночас Кіріл подякував Богові «за тих з єпископату нашої Церкви, хто зберігає і мужність, і вірність, за духовенство, чернецтво та весь благочестивий український народ». Примітно, що говорячи про єпископат, духовенство та вірян Кіріл жодного разу не зарахував їх до числа так званої УПЦ, а лише називав їх своїми, «нашими». Та і саму так звану самостійну і незалежну «Украінскую Православную Цєрковь» Кіріл ні разу в проповіді не згадав.

    Таким чином така чергова політична проповідь Кіріла являє справжню причину так званих «гонінь», про які повсюди волають представники УПЦ (що в єдності з МП) Зі слів очільника московського патріархату стає зрозумілим, що страждають вони не за Христа, а за «єдінство російської церкви».

    Водночас такі заяви Гундяєва свідчать про тісний зв’язок рпц із російською агресією проти Україну, яку як ми вже неодноразово говорили він схвалює і підтримує. Головний лейтмотив цієї релігійної пропаганди, про бажання «темних сил», так званого «лихого заходу» відірвати Україну, автентичний до заяв російського агресора перед початком повномасштабного вторгнення в Україну.

    Утім слова як політичного так і церковного російських очільників це свідома неправда, яка ніколи не зможе перемогти правду і добро! Ця неправда приречена на поразку. А тому подібні спічі в скорому часі Кірілові  доведеться виголошувати не з церковного амвону, а із зали Гаазького суду.

    Автор тексту: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне