Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Виступ Папи обурив українців: чи розуміє Франциск наслідки таких промов і як загладити скандал?

    Неабияк обурили українське суспільство нещодавні вислови Папи Римського Франциска на зустрічі із російською католицькою молоддю, що відбулась 25 серпня у Санкт-Петербурзі.

    Нагадаємо, що у відеозверненні Понтифік дослівно сказав: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

    Такі вислови перегукуються із наративами шовіністичної політики кремля, якою в москві виправдовують свою агресію відносно нашої держави. Нагадаємо, що їх бажання і марево «великої росії» стало чи неголовною причиною повномасштабного вторгнення в Україну. Тому слова глави Ватикану у білокам’яній сприйняли вкрай позитивно.

    Проте у самому Ватикані вже вкотре намагаються пояснити що ж насправді хотів сказати їх очільник. Так прессекретар Ватикану Маттео Бруні заявив, що тим самим Франциск просто хотів похвалити позитивні аспекти духовної та культурної історії росії, коли він хвалив російських імператорів Петра та Катерину Другу.

    Проте обрані приклади, зважаючи на історію, важко назвати культурними і духовними. Адже їх правління охарактеризувалось як агресивне і деспотичне, а самі вони вели аморальний спосіб життя. Також вони вели цілеспрямовану політику на знищення всього українського.

    Так зване «Вікно в Європу» — місто Санкт-Петербург, яке збудував Петро І, зводилося на кістках тисяч українців, яких примусили будувати різні фортеці і канали. Історики відзначають, що 104 версти Ладозького каналу були густо встелені трупами кільканадцяти тисяч українських козаків. Ним же було ініційовано сумнозвісно батуринську різанину, коли за різними оцінками, було вбито понад 14 тисяч жителів Батурина разом із жінками та дітьми. Окрім цього при тому ж Петрі було насильно вивезено видатних українців, науковців, церковних єрархів до росії, а також було заборонено книгодрукування українською мовою та вилучення українських текстів з церковних книг.

    Тим ж самими методами, а подекуди і більш жорстокими прославилась і Катерина ІІ. Саме вона знищила Запорізьку Січ, юридично запровадила кріпацтво, та насильно приєднала українські землі до росії. Також при ній було виселено кримських татар, та розпочато політику спрямовану на ліквідацію Української греко-католицької церкви. Окрім цього вона провела секуляризацію церковних земель, що підірвало економічну незалежність православної церкви від держави, зокрема, в Україні. Внаслідок чого Церква перетворилася на частину імперського державного апарату.

    Такі методи правління надихають нинішніх господарів кремля. Проте вони ніяк не можуть бути прикладом до наслідування у ХХІ столітті. Адже виходять за рамки гуманізму і відверто порушують засади демократії та етичні християнські норми. Тому таке необачне використання і заклик до наслідування вказаних історичних персонажів може бути небезпечним і стати причиною розв’язання загарбницької війни.

    Тому такі вислови папи і викликали велику хвилю обурення в Україні. Наразі Греко-Католицька і Католицька Церква в Україні виступили із відповідними заявами, в яких висловили жаль з приводу таких меседжів Папи, та вкотре засвідчили свою підтримку Україні. Зокрема, глава УГКЦ Святослав нагадав, що Франциск завжди засуджував будь-які форми імперіалізму, а крайній націоналізм навіть назвав причиною “фрагментарної Третьої світової війни”. Тому, на думку Блаженнійшого Святослава, останні слова понтифіка йдуть у розріз із тим, що він проповідував завжди.

    Тож будемо сподіватись, що Папа дійсно допустився помилки. Для того, щоб не робити подібних помилок у майбутньому самому Франциску варто лише приїхати до України, аби на власні очі побачити до чого призвело наслідування «великодержавної» політики Петра і Катерини у Бучі, Ірпені, Маріуполі, та інших містах України де побували нащадки тих же навіжених російських самодержців. Водночас такий би візит остаточно засвідчив би справжню позицію Папи щодо України, і показав би всьому світу на чиїй він стороні – України чи кремля.

    Найсвіжіше

    Популярне