П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець назвав ім’я лаврського монаха, який втік до Росії

    Історик Церкви, блогер та релігієзнавець Андрій Ковальов назвав ім’я монаха Києво-Печерської лаври, який втік до Росії. Ним виявився близький соратник митрополита Павла (Лебедя) та колишній керівник лаврського хору архімандрит Геронтій (Борисевич). Про це релігієзнавець написав на своїй сторінці у фейсбуці.

    Ковальов зазначає, що монах був громадянином Росії та Казахстану і мав посвідку на проживання в Україні.  Від самого початку вторгнення, за словами релігієзнавця, Борисевич хотів втекти до РФ. Але митрополит Павло та керівництво РПЦ спочатку не дозволяли йому цього зробити. В Геронтії бачили послідовного опонента ПЦУ та української держави. Присутність такої людини у лаврі посилювала б позиції прихильників збереження єдності з Московським патріархатом.

    Але, як тільки термін зареєстрованого на казахський паспорт дозволу на проживання в Україні минув, Борисевич зрештою зміг здійснити задумане. Спочатку він виїхав до Польщі. Звідти, минаючи країни Балтії, прибув до РФ, де й осів у місцевому Псковсько-Печерському монастирі.

    За словами Ковальова своє майбутнє місце перебування утікач вибрав невипадково. Намісник монастиря митрополит Тихон є відомим російським шовіністом та користується прихильністю диктатора Путіна. Його дехто навіть називає “духівником” президента РФ, а також ймовірним наступником Гундяєва.

    Релігієзнавець стверджує що Геронтій потрібен Тихону у цілях пропаганди, як “мученік бежавший от релігіозного преследованія”.

    Ковальов також нагадав про лаврське минуле архімандрита-втікача. Він був близьким соратником митрополита Павла (Лебедя) та навіть брав участь у закритій вечірці до дня народження останнього в елітному турецькому готелі. В той же час церковник брехав, що проходив лікування у Молдові.

    Нагадаємо, в РПЦ заявили, що прийняли першого монаха із Києво-Печерської лаври в РФ.

    Павло (Лебідь) та Геронтій (Борисевич) (навпроти іменинника) на вечірці на честь Дня Народження першого восени 2022. Фото: скриншот з відео “5 каналу”

    Найсвіжіше

    Популярне