Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа унормував діяльність УГКЦ в Італії

    28 серпня у Ватикані опублікували папський указ яким унормовується діяльність УГКЦ на території Італії. Документ зокрема стосується взаємодії Апостольського Екзархату для українців візантійського обряду із місцевою єпископською конференцією та італійськими дієцезіями і єпархіями. Про це пише українська служба “Vatican News”.

    У преамбулі до документа зазначається, що Папа Франциск під час аудієнції, наданої 23 червня 2023 року архиєпископові Клаудіо Ґуджеротті, Префектові Дикастерії для Східних Церков, підтримав пропозицію про затвердження деяких положень, покликаних допомогти в організації опіки над вірними, що належать до екзархату УГКЦ. Цей крок він зробив з огляду на те, що, на його думку, “збереження своєї рідної ідентичності є корисним для витривалості та зростання у католицькій вірі”.

    У першому розділі папського указу міститься норма про те, що єпископ УГКЦ в Італії (на даний момент Діонісій Ляхович) є повноправним членом місцевої конференції католицьких єпископів. Як наслідок він підпорядковуватиметься загальним правилам, що діють для усіх членів конференції. Апостольський екзарх повинен підтримувати “тісні зв’язки сопричастя та координації” з єпископами італійських дієцезій та єпархій.

    Для заснування персональних парафій він повинен вислухати думку місцевого римо-католицького єпископа. Після чого – проінформувати Дикастерію для Східних Церков. Також визначається, що священнослужителі екзархату повинні плекати зв’язки єдності із священниками італійських дієцезій чи єпархій, на території яких вони здійснюють своє служіння.

    Навчання чи душпастирство кліриків УГКЦ має бути визначене відповідною угодою між правлячим архієреєм латинського обряду та екзархом УГКЦ. Крім того, з дозволу Дикастерії для Східних Церков екзарх може засновувати нові Інститути Богопосвяченого життя та Товариства Апостольського життя.

    Нагадаємо, нещодавно Папа призначив нового єпископа УГКЦ у Канаді.

     

    Найсвіжіше

    Популярне