Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Боксер Усик викликає суперечки після виступу з прапором “Православʼя або смерть”

    Український боксер Александр Усик під час офіційної церемонії зважування перед боєм вийшов на ринг із прапором, на якому було написано грецькою мовою «Ορθοδοξία ή Θάνατος», що перекладається як «Православʼя або смерть».

    Про це повідомляє священник ПЦУ Михайло Омельян.

    Гасло «Православʼя або смерть» відоме своєю популярністю серед православних фундаменталістів та релігійних радикалів з деяких країн, таких як Росія, Греція та Сербія. Воно здобуло популярність у минулому столітті та пов’язане з історією афонського монастиря Есфігмен. Цей монастир зараз перебуває під окупацією групи, відомої як «зилоти», що використовує дане гасло в своїх наративах.

    “На жаль УПЦ МП, яка інституційно повʼязана з РПZ і Кирилом Гундяєвим, за яку так активно заступається Усик, не скаже йому правди і не скаже про згубність просування подібних наративів, адже їм зручно, щоб люди були фанатично налаштовані й не думали своєю головою, особливо під час війни росії проти України”, – пише священник.

    Александр Усик зараз стає об’єктом обговорень через той факт, що він використовує прапор та гасло, які асоціюються із релігійними та політичними екстремістськими організаціями. Спортсмен зазнав критики за вибір такого символу, який може відігравати роль у поширенні спірних поглядів та національно-релігійних напружень.

    Особливо цікавою стає обставина, що інформація про цей вчинок Усика була оприлюднена на грецькому веб-сайті romfea.gr, який відомий своєю спрямованістю на підтримку російських наративів та може мати фінансування з Росії.

    Залишається невідомим, чи повністю розуміє Александр Усик значення напису на прапорі, а також його асоціації з релігійною та політичною екстремізмом. Питання також виникає, чи був Усик обізнаний з висловлюваннями Кіріла Гундяєва, патріарха Російської Православної Церкви, що стосуються війни в Україні. Гундяєв раніше висловлював підтримку повномасштабного вторгення в Україну.

    “Шкода, що боксер, який представляє Україну, піддається впливу людей, які просувають згубні наративи, чи може це його особисте переконання?
    Чи не краще було б ще раз і в цьому форматі привернути увагу світової спільноти не до крайніх фанатичних написів, а до війни в Україні???”, – підсумував отець Михайло.

    Найсвіжіше

    Популярне