Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Антіохійський патріарх зустрівся із представником РПЦ

    15 липня представник РПЦ при Антіохійському патріархаті архімандрит Філіп (Васільцев) взяв участь у святковій Літургії, очолюваній патріархом Іоаном X. Нагодою стало Успіння Пресвятої Богородиці (за новим стилем), яке є престольним святом кафедрального собору АПЦ в Дамаску. Про це повідомляє сайт Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ.

    Після Літургії представник МП подарував Іоану архієрейське кадило та напрестольні підсвічники, виконані у техніці філіграні. Антіохійський патріарх особливо відзначив присутність архімандрита РПЦ під час проповіді. Потім усі разом взяли участь у святковому чаюванні.

    Варто зазначити, що Антіохійський патріархат є доволі малочисельною помісною Церквою та налічує всього біля 400 парафій. Після розпаду Османської імперії ключову роль тут стали відігравати араби. Відсутність відомих паломницьких місць, катастрофічна громадянська війна в Сирії та спричинені нею міграція та ісламський тероризм поставили Антіохійський патріархат у ще більш скрутне становище. Кількість пастви зменшилась майже на 3 мільйони людей. Патріархат став майже повністю залежним від РПЦ, з якою підтримував союзні відносини ще з кінця XIX століття. Зараз Церква Антіохії отримує значну фінансову та гуманітарну допомогу від Московського патріархату та РФ. Ще одним фактором залежності є авторитарний режим Асада, який після 2016 став маріонеткою Росії та тримається при владі за рахунок її армії.

    Нагадаємо, Єрусалимський патріарх помолився у монастирі РПЦЗ.

    Найсвіжіше

    Популярне