Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Турецька влада надала письмовий дозвіл на відправу Літургії в монастирі Панагії Сумела

    11 серпня, префект міста Трабзон та відповідні турецькі органи влади надали письмовий дозвіл на проведення Божественної Літургії в монастирі Панагії Сумела в Трабзоні. Ця інформація була передана через повідомлення Вселенського Патріархату. Вселенський Патріарх висловив вдячність префекту та владі за наданий дозвіл.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Раніше Вселенський Патріарх Варфоломій розкритикував турецьку владу за те, що вона не надала письмового дозволу на проведення Божественної літургії в монастирі Сумела 15 серпня. Влада передала лише усні повідомлення, що спонукало Патріархію зробити оголошення про проведення літургії. Патріарх підкреслив, що літургія все одно відбудеться, попри відсутність письмового дозволу.

    Патріарх також згадав, що депутат від невеликої нової політичної партії висловив заперечення і протест проти його візиту до Трабзона на Успіння Пресвятої Богородиці та Божественну літургію. Депутат стверджував, що цей крок порушує Лозаннський договір. Патріарх відстоював свою позицію, заявляючи, що Лозаннський договір має свої умови, в тому числі невиконані обіцянки, пов’язані з різними питаннями, такими як закриття Халкідонської богословської школи. Він наголосив на необхідності поважати закони та уникати дискримінації.

    Далі патріарх Варфоломій розповів про інцидент, пов’язаний з оскверненням кладовища в Нічорі в 1990-х роках, і про свою реакцію на нього. Він зазначив, що говорив про несправедливість, з якою зіткнулася його громада, визнаючи при цьому і позитивні моменти. Він наголосив на важливості дивитися в обличчя історичним реаліям і сміливо висловлювати правду.

    Патріарх Варфоломій також згадав інцидент, пов’язаний зі спробою журналіста представити репортаж про події на островах Імброс і Тенедос у 1964 році, під час яких населення Греції значно скоротилося. Влада перешкодила проведенню виставки, а патріарх розкритикував викривлення історії. Він висловив просте бажання мати можливість кілька годин молитися і поклонятися відповідно до своєї віри в монастирі Сумела.

    Найсвіжіше

    Популярне