Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    У Литві пропонують заборонити РПЦ

    Група литовських депутатів зареєструвала проєкт поправок, які дозволяють судам скасовувати реєстрацію або ліквідовувати релігійну організацію з міркувань національної безпеки. Про це повідомляє місцевий суспільний мовник “LRT”.

    Один з авторів проєкту, Томас Вітаутас Раскявічюс, член Партії Свободи в правлячій коаліції та голова парламентського комітету з прав людини, заявив, що він є відповіддю на провоєнні погляди певних релігійних груп. Депутат прямо не сказав, які саме конфесії маються на увазі.

    «У нас були такі дискусії в публічному просторі, коли певні релігійні громади в міжнародному контексті висловлювали дуже цікаві погляди на війну в Україні, і якщо вони будуть визнані загрозою національній безпеці, суд мав би право скасувати їхню реєстрацію”, – сказав Раскявічюс.

    Видання “LRT” пише, що найбільше законопроєкт загрожуватиме місцевій єпархії РПЦ.  Позиція Литовської і Віленської митрополії Московського патріархату не раз викликала дебати у суспільстві. Структуру РПЦ звинувачували у підтримці російського вторгнення в Україну та надмірній залежності від Москви.

    Найрезонанснішим став випадок, коли митрополит Інокентій позбавив сану 5 кліриків, які висловлювали антивоєнну позицію. Згодом вони подали апеляції Вселенському Патріарху та були відновлені. Варфоломій тоді зазначив, що засудження кровопролиття чи тих, хто його благословляє не може бути підставою для жодного канонічного покарання, тим паче такого суворого.

    Зараз на базі п’яти колишніх священиків МП створюється паралельна православна структура під юрисдикцією Вселенського патріархату.

    Нагадаємо, УПЦ (МП) у Литві служить з дозволу архієрея, який підтримує війну росії.

     

    Найсвіжіше

    Популярне