Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Грецький митрополит, який одним із перших визнав ПЦУ, йде у відставку

    7 липня 2023 Митрополит Фесалонікійський Анфім (Русас) подав заяву про відставку. Тепер її мають розглянути Священний Синод і Предстоятель Церкви Греції. Про це із посиланням на пресреліз митрополії повідомляє місцеве видання “seleo.gr”.

    88-річний митрополит з огляду на вік вже більше року повністю не виконує усіх своїх обов’язків. У червні минулого року Синод призначив комітет із трьох єпископів для розгляду єпархіальних справ.

    Варто зазначити, що Фесалонікійська митрополія попри свої невеликі розміри (місто Салоніки) є однією із найважливіших в Церкві Греції через розміри самого міста і древність кафедри. Єпархія знаходиться у подвійному підпорядкуванні, тобто, фактично будучи частиною Церкви Греції, визнає духовну владу і Вселенського патріарха. Його ім’я у митрополії згадують за Богослужінням перед іменем архієпископа Афінського усі священники.

    Митрополит Анфім ще до рішення Архиєрейського Собору Церкви Греції у жовтні 2019 підтримав ПЦУ. Зокрема він неодноразово благословляв священникам та єпископам з України служити на території Фесалонікійської митрополії. Також він дозволив своєму клірику Епіфанію (Дімітріу) стати єпископом ПЦУ для грецької діаспори в Україні. Він виписав відпускну грамоту та надіслав її Блаженнійшому Митрополиту Київському.

    Нагадаємо, Митрополита Тернопільського ПЦУ Нестора пограбували під час паломництва у Греції.

    Найсвіжіше

    Популярне