Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополита Тернопільського ПЦУ Нестора пограбували під час паломництва у Греції

    Високопреосвіщенніший митрополит Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор (Писик) став жертвою пограбування у Салоніках (Греція). За фактом правопорушення затримали 40-річного алжирця. Митрополит Нестор також прокоментував ситуацію, адже деякі видання уже встигли проспекулювати на згаданій темі.

    Про це пише “Терміново”.

    “Оскільки багато хто почав складати оповіді … то спало на думку й мені» – ця цитата з Євангелія від Луки прийшла мені на гадку, коли вирішив написати даний пост. Але апостол Лука пише про «оповіді про добре відомі нам речі», про те, що знали апостоли і передали своїм учням. А випадок, що стався зі мною в Салоніках ніхто в подробицях не знає, поліція передала журналістам тільки загальну інформацію про подію.

    Цю інформацію з радістю підхопили деякі українські релігійні сайти, і добре б, якби вони написали тільки те, що є в повідомленнях грецьких новин, але від сайту до сайту ця подія обростає новими подробицями, які не мають нічого спільного з правдою. Я вже читав і що з мене хреста зняли, і що зняли панагію, і що погрожували ножем. Поки не дійшло до погоні з перестрілкою і втручання інопланетян, напишу що ж відбулось насправді.

    Ввечері 14 червня, після відвідання святинь м. Салоніки, наш автобус з паломницькою групою зупинився на вечерю. Після вечері ми повернулись до автобуса, водій зайшов через свої двері і натиснув кнопку відкриття пасажирських дверей. Так сталось, що я стояв перший, прямо перед дверима і перший увійшов всередину. Коли я заходив, з автобуса вибіг якийсь чоловік, несильно мене штовхнувши (так як будь-яка людина проштовхується до виходу в громадському транспорті).

    Я в перший момент подумав, що це водій зайшов в салон, а потім хотів вийти через пасажирські двері, і безперешкодно його випустив. Десь через секунду до мене дійшло, що це не водій. А потім я побачив, що сумки членів нашої групи, в тому числі мій наплічник, відкриті і речі розкидані по салону. Звичайно, наздогнати цього чоловіка було нереально, він швидко зник у провулку. Люди зайшли і почали перевіряти що зникло. У інших паломників не зникло нічого, хоча в сумках явно рились. Навіть барсетку водіїв з документами та грошима, яка лежала на видному місці, не взяли. Зник лише мій хрест з комплекту від панагії, який лежав у футлярі в наплічнику. Відразу була викликана поліція, приїхало два мотопатрулі, спитали опис чоловіка і взяли номер телефону нашого гіда, сказавши, що якщо знайдуть цього чоловіка, то відразу повідомлять. Далі поліція по рації передала орієнтування і поїхала. Ми теж поїхали в готель. При цьому я був абсолютно спокійний, все віддав на волю Божу.

    Десь за півгодини, ми навіть не встигли доїхати до готелю, нам скидають фото затриманого чоловіка і питають, чи це наш зловмисник. Так як його бачила добра половина групи, то всі підтвердили, що це справді той чоловік, який вибіг з автобуса. Тоді поліцейські попросили мене приїхати в відділок на впізнання.

    Коли я приїхав, у мене взяли свідчення про те, що сталось, і показали речі затриманого. Хреста серед цих речей не було, але був пристрій для зчитування коду автомобільного ключа та кишеньковий ніж. Спочатку той чоловік казав, що нічого не брав, потім зізнався, що таки вкрав хрест, а далі сказав, що його викинув (хоча, напевно, він його сховав, щоб пізніше забрати). В місце, яке він вказав, де він ніби викинув хреста, виїхали патрульні і справді, знайшли там хрест. Вони привезли його у відділок, я підписав акт, що мені хрест повернули, поліцейські поцілували хрест, взяли благословення і дали записку з іменами, попросивши за них молитись. На цьому інцидент був вичерпаний.

    Що це – Боже чудо чи професійна робота грецької поліції? Думаю і те, і інше. З Божою допомогою нічого поганого не сталось, просто неприємний випадок, який ніяк не вплинув на нашу поїздку.

    Найбільш правдиво про цю подію написав сайт Doxologia.  Здавалось би, що ще треба, можна просто скопіювати цю новину. Але коли ця новина потрапила в український сегмент інтернету, то почала обростати новими деталями.

    Один сайт написав, що той хрест зловмисник зняв з мене. Інший – що це була панагія. Вже десь писали, що мені при цьому погрожували ножем. І так далі, і тому подібне. Я не хочу давати посилання на ці новини, хто хоче, може сам знайти, якщо після цього поста їх не почнуть міняти і виправляти. Питання полягає у тому – для чого таке писати? Для чого міняти оригінальну новину, придумуючи подробиці, яких не було? Невже не можна звернутись до мене напряму чи через прес-службу, телефоном чи через соцмережі, і спитати що ж сталось насправді? Це якось підриває довіру до українських сайтів релігійних новин. Тому якщо хтось хоче далі придумувати блокбастери з цього невеликого інциденту, хочу звернутись до них словами Віктора Януковича з картинки внизу. Давайте писати правду, нічого не міняючи. Давати перевіряти факти перед публікацією. Від цього всім стане краще. Всім Божого благословення. Частіше їдьте в паломницькі поїздки, там його можна особливо сильно відчути”.

    Найсвіжіше

    Популярне