Неділя, 26 Травня, 2024
Бiльше

    Пінчук: Деякі архієреї УПЦ (МП) намагаються закрити рота священникам, які прагнуть розриву з РПЦ

    Священник УПЦ (МП), який перебуває у забороні в священнослужінні Андрій Пінчук розповів, що на священників, які прагнуть розриву з Московським патріархатом чиниться тиск збоку архієреїв УПЦ (МП).

    “Тиск проявляється в тому, що деякі архієреї намагаються закрити священникам рота. Робиться це для того, щоб вони мовчали і погоджувалися з “лінією партії”. Наприклад, у Криворізькій єпархії обдзвонював секретар єпархії, Конотопський митрополит Роман погрожував священнику-підписанту забороною. Хустський митрополит Марк теж попередив підписантів про неминучу заборону. Обдзвонюють священників, вимагають відкликання підписів. Ми вважаємо, що цим керує Паканич (керівник справ УПЦ – Ред.), що він – “сірий кардінал” цього процесу”, – пояснює один з ініціаторів звернення, священник Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) Андрій Пінчук.

    На запитання про те, чим можуть покарати тих, хто не побоявся підписати звернення, Андрій Пінчук висловив таку думку: “Максимум – відправити священника в заборону. Як зробили зі мною. Технічно вони були впевнені, що я залишу храм або перейду до ПЦУ сам чи з парафією. Я до ПЦУ не перейшов, парафіяни мене підтримали. Замість того, щоб розв’язувати проблему, єпархія створила нову. Історія, яка виходить за межі релігійного сприйняття. Єпархія, по суті, самостійно припинила богослужіння в храмі. Є певна процедура для того, якщо хочуть покарати священника. Спочатку мають подати скаргу до церковного суду”.

    Про головні вимоги звернення Андрій Пінчук каже наступне: “Більшість єпархій УПЦ (МП, – ред.) сьогодні, єпархіальні архієреї висловлюються за повне розірвання стосунків з МП, за повне розірвання стосунків із Кирилом (Гундяєвим). І про офіційне проголошення цього, щоб не було ніякого подвійного трактування. Не так, як було зроблено рік тому, коли змінили Статут. Ключова ідея нашого звернення – зібрати Собор та остаточно розірвати відносини з Московською патріархією. Щоб усе було зрозуміло вірним УПЦ, всім іншим помісним церквам, Кирилу”.

    Священник також підкреслив, що “Важливо відновити спілкування з іншими православними церквами, з якими під тиском Московської патріархії спілкування було припинено”.

    Нагадаємо, очільник УПЦ (МП) митрополит Онуфрій ігнорує звернення священників про розрив з РПЦ, але співслужить із критиком ідеї митрополитом Антонієм (Паканичем). Останній категорично відповів на звернення священників про скликання Собору УПЦ МП і вважає, що з Московським патріархатом потрібно зберегти зв’язки, а з ПЦУ не єднатись, зберігаючи при цьому розрив із Константинопольською Матір’ю-Церквою.

    Найсвіжіше

    Популярне