Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Проросійський митрополит Церкви Кіпру вперше співслужив предстоятелю, попри попередню позицію

    30 липня архієпископ Кіпрський Георгій очолив службу в чергову річницю пам’яті покійного предстоятеля Макарія III. Йому співслужили митрополити Кіккський і Тіллірійський Никифор, Зімбабвійський Серафим (Олександрійський Патріархат), Пафосський Тихик, Кітійський Нектарій, Лімасольський Афанасій, Констанційський і Фамагустський Василій і Тамасоський Ісайя.

    На богослужінні також був присутній митрополит Вострський Тимофій, екзарх Єрусалимського патріархату на Кіпрі. Пам’ятну промову за покійним архієпископом Кіпрським Макарієм виголосив Президент Республіки Кіпр Нікос Христодулідес.

    Як повідомляє “Orthodox Times“, це перше співслужіння митрополита Кіккського Никифора предстоятелю своєї Церкви. Ієрарх одразу після визнання ПЦУ відмовився від співслужіння з архієпископом, тоді ще Хризостомом II.

    Він навіть заявляв, що готовий піти в розкол, якщо предстоятель співслужитиме з митрополитом Епіфанієм.

    «Якщо архієпископ буде співслужити з митрополитом Київським Епіфанієм, то буде розкол. Зараз це потенційний розкол. Якщо він буде з ним співслужити, то буде явний розкол», – говорив він.

    Також, митрополит Никифор видав книгу про “українське питання”, у якій писав, що Україна завжди була і залишається канонічною територією Московського патріархату.

    Варто зазначити, що це не перший випадок, коли проросійський архієрей кіпрської Церкви змінює або пом’якшує свою позицію. Так, у листопаді 2021 бойкот предстоятеля перервали одразу три єрархи – митрополит Лімасольський Афанасій, єпископи Неапольський Порфирій та Амафунтський Миколай.  А наприкінці 2022 про кардинальну зміну позиції заявив митрополит Тамасоський Ісая. Тоді він навіть співслужив архієрею ПЦУ, архієпископу Вишгородському Агапіту.

    Поминання митрополита Київського Епіфанія на 1:43:46 відео нижче:

    Нагадаємо, Архієпископ Кіпру закликав Росію вивести війська з України.

    Найсвіжіше

    Популярне