П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Три незгідні із визнанням ПЦУ єрархи Кіпрської Церкви вперше співслужили із своїм предстоятелем

    У Кіпрській Церкві три незгідні із визнанням ПЦУ єрархи, які підтримували РПЦ у питанні визнання ПЦУ, вперше співслужили із своїм предстоятелем архієпископом Кіпрським Хризостомом.

    Про це свідчать фотографії із богослужіння, опубліковані на грекомовних ресурсах.

    Мова йде про митрополита Лімасольського Афанасія та Неапольського єпископа Порфирія, які до того голосували проти визнання ПЦУ на Синоді, а перший з них навіть підписав звернення проти встановлення євхаристійного спілкування між Кіпрською та Українською Церквами. Таке спільне богослужіння із предстоятелем Кіпрської Церкви і бунтівних єрархів Кіпрської Церкви зафіксоване вперше від часу визнання ПЦУ Кіпрським Синодом та предстоятелем Кіпрської Церкви.

    Подія сталася під час святкування тезоімеництва архієпископа Хризостома. Спільну літургію до дня Іоанна Златоуста (за новим стилем) відзначили спільною Божественною літургією єрархів Церкви Кіпру, Вселенського та Александрійського патріархатів у кафедральному соборі Нікосії. Крім того, під час вечірньої служби в переддень свята з архієпископом молився інший промосковський архієрей Амафунтський єпископ Миколай, вікарій Лімасольского митрополита Афанасія.

    Важко сказати, що підштовхнуло майже половину промосковського лобі (3 із 7 єрархів) до такого кроку. Цілком можливо, що співслужіння могло мати на меті продемонструвати відсутність розколу, який нібито існує в Церкві Кіпру після визнання ПЦУ. Саме тези про «розкол в Кіпрській Церкві», який спричинився нібито після визнання ПЦУ намагались просунути російські агенти впливу. Насправді розкол в цій Церкві був вигідний тільки Моспатріархату, щоб показати іншим, які проблеми можуть виникнути при підтримці незалежної від Кремля релігійної організації.

    Варто зазначити, у інтерв’ю від 25 вересня 2021 митрополит Лімасольський Афанасій уже спростовував наявність розділення та заявляв про готовність відновити співслужіння із предстоятелем Кіпрської Церкви.

    Фото: Ромфея
    Фото: Ромфея

    Нагадаємо 25 листопада 2020 року більшість єрархів Кіпрської Церкви підтримали визнання ПЦУ. Це викликало негативну реакцію у митрополитів: Лімасольского Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, Морфоського Неофіта, а також єпископа Амафунтського Миколая. Вони навіть заявляли що не будуть співслужити із предстоятелем Кіпрської Церкви, поки він не відмовиться від визнання ПЦУ.

    Варто зазначити, що з богословської точки зору єпископи Кіпрської Церкви співслужили своєму архієрею щоразу коли згадували його ім’я за богослужінням, а це вони робили як мінімум щонеділі. З усім тим, видиме сопричастя єрархії Кіпрської Церкви, ще більше засвідчує єдину позицію цієї Церкви у питанні визнання ПЦУ.

    Фото: Ромфея

    Найсвіжіше

    Популярне