Понеділок, 15 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ не можуть вигадати нічого нового: Знову затягнули пісню про «розкол»

    25 листопада більшість єрархів Кіпрської Церкви підтримали визнання ПЦУ. Не забарилась і реакція від Російської церкви.
    Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон після визнання ще однією Помісною Церквою автокефалії ПЦУ, назвав цей процес «розколом світового православ’я, що триває». Винуватцем цього «розколу», на думку Іларіона, є  Вселенський патріарх Варфоломій, який дав українській церкві незалежність від Москви.
    «Триває розкол світового православ’я, винуватцем якого є Константинопольський Патріарх Варфоломій. Вчинене ним на Україні антиканонічного діяння призводить тепер до втрати внутрішньої єдності в Помісних Православних Церквах», – цитує Іларіона офіційний ресурс ВЗЦЗ МП.
    Іларіон відмовляється визнавати, що після 1686 року Київські архієреї, згідно грамоти яка була тоді дана РПЦ від Вселенського патріархату, мали першими згадувати ім’я вселенського патріарха. Цим правилом знехтувала російська церква, яка поступово анексувала Київську митрополію собі, нищила соборність Київської кафедри й українські традиції, особливо після періоду руїни в Україні. Київські митрополити перестали згадувати Вселенського патріарха першим й почали згадувати першим Московського, що і стало причиною відкликання грамоти і надання вже Київській митрополії Вселенського патріархату томосу про автокефальний устрій.
    Іларіон говорить про «розкол», але саме РПЦ та її сателіти не приїхали на Критський собор у 2016 році для унормування проблем у Православ’ї, в тому числі Української автокефалії. У чому тоді провина Вселенського патріархату, якщо на Собори РПЦ відмовляється їздити, як тільки чує, щось за Україну?
    Раніше Іларіон признався, що РПЦ не діяли на шкоду Константинополю до моменту надання Томосу ПЦУ.
    РПЦ вирішила провести альтернативний собор в Аммані. Але ніхто із впливових лідерів православ’я не приїхав. Із анонсованого собору в Аммані вийшла зустріч московського патріарха Кіріла із Сербським патріархом Ірінеєм, який нещодавно помер від коронавірусу.
    Російські фундаменталісти подали в суд на митрополиа РПЦ і звинуватили його у роботі на іноземні спецслужби.

    Найсвіжіше

    Популярне