Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    Румунський Патріархат підписав протокол про співпрацю з Державним департаментом зі зв’язків Республіки Молдова

    13 липня 2023 року Румунська Патріархія яку представляли Патріарх Даниїл та Державний секретар Адріан Дупута підписали Протокол про співпрацю із Департаментом зв’язків Республіки Молдова. Митрополит Бессарабський Петру також був присутній на цьому заході.

    Постійно пам’ятаючи про важливість плекання самосвідомості та зміцнення зв’язків з румунами в Республіці Молдова, Румунський Патріархат через свої структури на лівому березі річки Прут, організовані в єпархії, забезпечує духовну, культурну та національну ідентичність бессарабських румунів, повідомляє orthodoxtimes.com

    Румунська Православна Церква завжди піклувалася про своїх віруючих в Республіці Молдова, як своїми молитвами, так і підтримкою конкретної будівельної, пастирської, соціально-філантропічної та культурно-просвітницької діяльності в межах Бессарабської митрополії, через свої три єпархії в Бессарабії.

    Департамент зв’язків з Республікою Молдова сприяє реалізації державної політики Румунії, спрямованої на зміцнення спільності мови, культури, релігії, духовності та історії, що є основою відносин Румунії з Республікою Молдова, а також працює над зміцненням зв’язків і збереженням, розвитком і вираженням етнічної, культурної, мовної та релігійної ідентичності громадян Республіки Молдова.

    Поважаючи принципи вільної конкуренції, ефективності, прозорості та рівного ставлення, Департамент зв’язків з Республікою Молдова надає безповоротне фінансування та інші форми фінансової підтримки румунським громадам в Республіці Молдова.

    Цим Протоколом про співпрацю сторони підтверджують свій намір і бажання визначити кроки, необхідні для підтримки румунських православних громад в Республіці Молдова, основною метою яких є координація зусиль двох установ з метою використання їх відповідного досвіду і навичок для розробки спільних проектів і заходів, які сприятимуть зміцненню духовної та культурної ідентичності бессарабських румунів.

    До найбільш важливих пунктів цього Протоколу про співпрацю можна віднести наступні:

    • Будівництво, ремонт, збереження церков в Республіці Молдова, що знаходяться під юрисдикцією Бессарабської митрополії;
    • Реконструкція та утримання музеїв, меморіальних будинків, історичних пам’яток, кладовищ тощо, як захист та відродження румунських традицій та звичаїв;
    • освітні проекти для румунських православних громад в Республіці Молдова;
      Будівництво, ремонт, утримання та поповнення бібліотек румунських православних громад в Республіці Молдова;
    • Підтримка культурних заходів для румунських православних громад в Республіці Молдова;
    • Сторони докладатимуть усіх зусиль для зміцнення освітньої, духовної та ідентифікаційної ролі православних парафій і монастирів під юрисдикцією Бессарабської митрополії;

    Найсвіжіше

    Популярне