Середа, 29 Травня, 2024
Бiльше

    Спонсор УПЦ (МП) поширює дезінформацію про передачу Києво-Печерської лаври

    Нещодавно, після тривалої мовчанки, у мережі з’явився один із головних спонсорів УПЦ (що в єдності із МП) колишній депутат і за сумісництвом протодиякон Вадим Новинський.

    Нагадаємо, що отець Вадим доволі привілейований і найвпливовіший диякон усієї УПЦ (що в єдності із МП). Зазвичай він постійно служив разом із очільником згаданої релігійної спільноти митрополитом Онуфрієм Березовським. До війни ця парочка були частими гостями у москві. До білокам’яної вони їздили із «чєлобітной» до московського патріарха.

    Про впливовість протодиякона Вадима свідчило і його місце на Соборі в Феофанії, де він всупереч всьому церковному протоколу і етикету сидів серед митрополитів, тобто вищих церковних чинів. Через кілька місяців після Собору «благообразний лік» отця Вадима зник з фотолітопису УПЦ (що в єдності із МП), та й сам протодиякон із медійного простору пішов у підпілля.

    І ось тепер він нагадав про себе «гучною заявою» про те, що українська влада збирається віддати Києво-Печерську Лавру у підпорядкування Вселенській Патріархії. Про це отець-протодиякон заявив на своїй сторінці в мережі Facebook.

    За його словами питання про передачу Лаври, в якості ставропігії, вже розглядалось на засіданні Священного Синоду Константинопольської Церкви. Проте отець Вадим не вказав звідки у нього така інформація, а лише припустив, що ознакою цього може слугувати збіг обставин, а саме відвідин Президентом Зеленським Фанару та опечатання корпусів Лаври заповідником. Все це на думку впливового протодиякона означає «встановлення над Лаврою іноземної юрисдикції», чому і готова сприяти українська влада.

    Проте такі заяви є ніщо іншим, як черговим фейком! Всі ці чутки наразі доволі сильно розповсюджуються і всіляко тиражуються російськими пропагандистськими ЗМІ. Ця кампанія покликана вкотре дискредитувати українську владу, український народ і Православну Церкву України. Таким чином росія намагається роздмухати вогнище релігійної ворожнечі, і тим самим спричинити чи не громадянську війну.

    Подібне москва вже організовувала у період підготовки до Об’єднавчого Собору та отримання Томосу. Нагадаємо, що тоді у ЗМІ ширились чутки про передачу низки українських храмів та монастирів у підпорядкування Константинополю. Деякі ресурси навіки публікували цілі списки, в яких прямо вказували як святині переходять під омофор Вселенського Патріарха.

    Проте як бачимо, за ці майже 5 років, жоден із храмів чи монастирів, які були внесені до цього переліку, не переданий Константинополю. Що вкотре засвідчили, що всі ці заяви, знову ж таки, ніщо інше, як банальний фейк. Зараз він втратив свою актуальність і не цікавий навіть тим, хто його поширював. Тому і вигадали тепер новий фейк, більш резонансніший.

    Проте варто пояснити як отцю диякону, так і всім тим, хто вслід за ним поширює цю дезінформацію, що насправді Лавру не готують для передачі іноземній юрисдикції, а навпаки її звільняють від цієї іноземної московської юрисдикції, яка незаконно висить над ось уже більше 3-х століть! Нагадаємо, що як Лавру так і всю Київську Митрополію московська патріархія анексувала в Константинополя ще у XVII столітті.

    Тепер же прийшов час покласти край цьому беззаконню і цій неправді! Зараз відновлюється історична справедливість, і українська святиня звільняється від оков руського міра та повертається у власність українського народу! Саме цим і займається українська держава.

     

    Найсвіжіше

    Популярне