Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    На Фанарі відсвяткували пам’ять святої великомучениці Євфимії

    Відзначили чудо святої великомучениці Євфимії, святі мощі якої перебувають у Патріаршому храмі. Вселенський Патріарх Варфоломій молився за Божественною літургією у вівторок, 11 липня 2023 року, в день свята. Митрополит Калавритський і Айгіалєйський Єронім звершив Божественну літургію, а також очолив Велике повечір’я напередодні свята.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    За богослужінням молилися духовенство, монахи і монахині, а також численні віруючі з Константинополя, Греції та Великобританії.

    Після завершення Божественної Літургії Вселенський патріарх звернувся до присутніх, тепло привітавши паломників з-за кордону до патріаршого храму та історичного Центру Православ’я.

    „Ми бачимо скрізь ознаки нашої цивілізації, відбиток розуму і побожності наших предків. Тут чути пульс живої історії Народу і Православ’я. Тут відчуваєш красномовне мовчання нашого і вашого минулого. І все це не є для вас чужим, бо ви не чужі тут, у „духовному лоні“ народу. Ми не раз чули від паломників, що, перебуваючи тут, у Константинополі, вони не відчувають, що вони „прийшли“, але що вони „повернулися“, що вони повернулися туди, де вони духовно належать“, – зазначив патріарх Варфоломій.

    „Ми вшановуємо сьогодні святу пам’ять святої Євфимії, мощі якої зберігаються в нашому Патріаршому храмі, де ми зібралися в ім’я нашого Господа. Двічі на рік, 11 липня, в річницю легендарного чуда святої Євфимії, та 16 вересня, в день відходу до вічності святої Євфимії через мученицьку смерть за віру в Христа. Вона була переслідувана за часів Діоклетіана. Її мощі покладені на спочинок, щоб вірні могли віддати їй шану. Як багато хто з вас знає, Четвертий Вселенський Халкідонський Синод 451 року догматизував і проголосив, виступаючи проти чернецтва і несторіанства, поєднання божественної і людської природи в одній особі Христа…“, – розповів патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне