Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    «Окупаційна структура»: Румунська Церква звинуватила РПЦ в Молдові

    У Молдові вибухнув гучний скандал між Бессарабською митрополією Румунської Церкви і Кишинівсько-Молдавською митрополією РПЦ. РПЦ в Молдові обурені переходом їх кліриків до Бессарабської митрополії „без відпускних грамот“. Такі дії нібито „неправомірні“ на думку представників Моспатріархату.

    У відповідь на це в Румунській Церкві заявили про дезінформацію збоку РПЦ

    „Кишинівська Митрополія, церковно-окупаційна структура Московського Патріархату, продовжує дезінформувати громадську думку, фальсифікуючи правду, спотворюючи реальність і подаючи урізані чи тенденційні аспекти історії та канонів Церкви. Така ситуація свідчить про імперські рефлекси, страх перед втратою влади впливу в суспільстві, непрозорість правди, неадекватність суспільним процесам дерадянізації та невміння вести конструктивний діалог в інтересах Православ’я“, – зазначили в Румунській ПЦ.

    Там додали, що Бессарабська митрополія є Церквою миру та єдності і пережила десятиліття переслідувань та наклепів з боку російської структури, „але ми не можемо залишатися байдужими, коли на звичайних віруючих чи священиків нападають та залякують, намагаючись увіковічнити радянську окупацію в її нових формах в Республіці Молдова. Сьогодні, коли спроби вийти з російської сфери караються війнами, військовою окупацією і десятками тисяч смертей, ми зобов’язані чітко і твердо сповідувати правду, бо якщо ми будемо мовчати, то каміння закричить (пор. Лк. 19:40)“, – підсумували в заяві.

    Бессарабська митрополія прояснює, що до 1812 р. простір між Дністром і Прутом опікувався Митрополією Молдови з центром у Сучаві, а потім у Яссах, а певний період території перебували під турецькою військовою адміністрацією і перебували під юрисдикцією Митрополії Проілавії, розташованої в Бреїлі, обидві канонічно підпорядковані Вселенському Патріархату;

    16 травня 1812 року царська імперія анексувала східну частину румунського Молдавського князівства, розташовану в Дністровсько-Прутському межиріччі; У серпні 1813 року російський цар Александр І Романов, не порадившись з архієреями, духовенством і віруючими, вирішив заснувати царським указом для території, анексованої Росією, єпископію під назвою Кишинів і Хотин.

    Для цієї структури церковної окупації цар Александр I призначив єрарха, якого Вселенський Патріархат Константинополя заборонив і піддав анафемі, згідно з проханням Митрополичого Синоду в Яссах на чолі з Митрополитом Молдови Веніаміном Костакі;

    У 1940 році, в контексті Другої світової війни, атеїстична радянська держава анексувала Бессарабію. Єрархи, а також частина духовенства і вірних Бессарабської митрополії були змушені або втекти до Румунії, або прийняти мученицьку смерть. Православні священики і вірні, які залишилися в Бессарабії, були підпорядковані незаконній юрисдикції Московського Патріархату, структури, підпорядкованої радянській службі безпеки (НКВС, пізніше КДБ);

    Указ російського царя Александра I був узурпаційним світсько-політичним актом і був виданий з грубим порушенням церковного права, особливо канону 34 Апостольського, канону 2 Другого Константинопольського Вселенського Собору (381 р.), канону 8 III Вселенського Собору 15 і 16 канонів Місцевого Константинопольського Синоду та ін.

    Митрополія Молдови в Яссах і Вселенський патріархат офіційно висловили протест у зв’язку з свавіллям і образливим актом російського царя Александра I. Церковна анексія та неканонічна окупація простору між Дністром і Прутом започаткували й підтримували процес примусової русифікації, забороняючи румунську мову в церквах і школах на цій території.

    Понад 82% громадян Республіки Молдова є етнічними румунами. Претензії Московського Патріархату на здійснення над ними своєї юрисдикції позбавлені жодного реального підґрунтя.

    Священнослужителі, що вийшли з-під московського церковного гніту

    Усі священнослужителі, які вийшли з-під московського церковного гніту, є канонічними священнослужителями, кажуть в Румунській Церкві.

    Митрополія Бессарабії офіційно класифікує їх як співробітників Румунської Православної Церкви, вони користуються всіма перевагами, включаючи фінансову підтримку, відповідно до чинного законодавства, що застосовується до всіх релігійних культів.

    Починаючи з 1 січня 2024 року Бессарабська митрополія отримає гарантовану щорічну фінансову підтримку в розмірі 2 мільйонів євро від уряду Румунії.

    Ієрархи та клірики московської юрисдикції приїжджають до святих місць у Румунії та імітують румунство, а в Молдові зводять наклепи на Румунію та румунів.

    Найсвіжіше

    Популярне