Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Колесо карми: Як російська церква в Молдові стала жертвою власної агресії

    Нещодавно у Молдові виник скандал між Бессарабською митрополією Румунської Церкви і Кишинівсько-Молдавською митрополією РПЦ. Його причиною став перехід кліриків РПЦ до Румунської Церкви, без благословення священноначалія російської структури у Молдові. Про сам конфлікт ми детально говорили в одній із наших попередніх публікаціях.

    Не будемо повторюватись, а відзначимо, що винуватцем цього скандалу є сама російська церква. Адже саме вона породила це явище, від якого тепер сама і страждає. Нагадаємо, що ще рік тому, рпц незаконно і по-хамські вдерлась на територію Олександрійського Патріархату. Там вона  утворила свій так званий екзархат, до якого приймає олександрійських кліриків без благословення Олександрійської Церкви.

    Проте такі дії, у порівняні з молдавським скандалом, є більш зухвалими, а їх незаконність не викликає ніякого сумніву. Бо ж якщо за територію Молдови російська церква ще може сперечатись, то за Олександрію в апріорі ні! Адже ця Церква старша за саму росію і московську патріархію, а її територія регламентувалась Вселенськими соборами. Тому вдертись на олександрійську територію і переманювати її кліриків є верх цинізму!

    Утім такий хід подій для самої московської патріархії є нормальним і канонічним, бо ж все це, на їх думку, є захистом «чистоти православної віри». Коли ж те саме сталось на нібито «території рпц», то це автоматично стало незаконним, неконічним, єретичним, тощо. Лише тепер російські церковники різко згадали про канони. Ті самі, які вони свідомо порушували, коли влазили в Олександрію.

    Тому нарікати і жалітись російській церкві потрібно на саму себе! Як то каже біблійна мудрість: копав яму і сам в неї впав (Пс. 7, 16). Як бачимо закон бумерангу діє і в Церкві також. У майбутньому ж цей бумеранг буде більшим і призведе до остаточної втрати впливу чи повного краху московської патріархії на міжправославній арені.

    Матеріал редакції Духовного Фронту України

    Найсвіжіше

    Популярне