Понеділок, 13 Травня, 2024
Бiльше

    Закликав Росію захопити всю Україну: клірику УПЦ (МП) повідомили про підозру

    Служба безпеки України розкрила випадок з пропагандистською діяльністю клірика УПЦ МП в Черкаській області. За повідомленням спецслужби, виявили, що цей клірик виправдовував російську збройну агресію та закликав до захоплення всієї території України.

    За результатами розслідування стало відомо, що клірик часто висловлював похвалу російському військово-політичному керівництву та їхньому главі. Також він героїзував Рамзана Кадирова, голову Чечні, та виправдовував воєнні злочини, вчинені росіянами.

    З’ясувалося, що клірик був прихильником нацизму й одночасно пропагував ідеї відродження Радянського Союзу та закликав до захоплення всієї України окупантами.

    Під час обшуків у місцях його проживання було виявлено комп’ютерну техніку з матеріалами ворожої пропаганди, заборонену символіку та друковані видання з нацистською й комуністичною символікою.

    На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили клірику про підозру за ч. 1 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України, які стосуються виправдання агресії РФ проти України та героїзації її учасників.

    Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину, а за такі дії клірику загрожує до 8 років позбавлення волі.

    Варто згадати, що в грудні 2022 року правоохоронні органи провели обшуки в храмах УПЦ МП у різних областях України й знайшли докази співпраці з РФ. Це призвело до рішення президента Зеленського заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних із російськими центрами впливу, а також обмеження їх права користуватися земельними ділянками.

    Нагадаємо, що настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської Єпархії УПЦ МП підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. Також СБУ повідомила про підозру митрополиту і секретарю Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ МП у Житомирській області, які виробляли та поширювали агітаційні матеріали, що провокували релігійну ворожнечу. Нещодавно також було оголошено вирок митрополиту УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне