Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Лавра це „ядерний реактор“: Говорун закликав владу України не допустити „церковної“ катастрофи

    Український богослов, архімандрит Кирило (Говорун) висловив свої думки щодо потенційного розвитку церковного співіснування на території Києво-Печерської Лаври.

    У своєму інтерв’ю для Духовного Фронту України він вказав на можливість створення третьої громади Вселенського патріархату на території Лаври. Це допоможе гармонізувати Церковні стосунки.

    За словами Говоруна, деякі ченці з Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП) незадоволені ситуацією у своїй церкві та розглядають можливість переходу під юрисдикцію Константинопольського патріархату.

    „… я знаю що і багато ченців зокрема з УПЦ (МП) яких не влаштовує ситуація в цій церкві вони розглядають для себе можливість переходу під Константинополь. Вони поки що не готові перейти під юрисдикцію митрополита Епіфанія, але як проміжний якийсь етап можна було б розглядати можливість заснування і третьої громади Вселенського патріархату на території Лаври. Лаврова вона дуже велика – це гігантський комплекс який може містити багатьох, всіх хто бажає …“, – сказав богослов.

    Говорун висловив своє побажання, щоб більше монахів з Печерської Лаври приєдналися до громади Православної Церкви України.

    Водночас він наголосив, що держава, яка має секулярний характер, повинна забезпечити можливість проживання різних церковних громад на території Києво-Печерської Лаври з метою гармонізації міжрелігійних стосунків.

    „Мені здається що ініціатором цього цієї моделі яку я окреслив могла би бути держава. Тобто власник самого лаврського комплексу. І власник може саме так розпорядитися. Поки що власник взяв курс на те, щоб дати можливість лише одній громаді існувати на території Лаври – це громаді Православної Церква України“, – розповів архімандрит Кирило.

    „…держава, як ми знаємо вона має секулярний характер і в нас за конституцією держава відділена від церкви, вона повинна забезпечити право і можливість проживання на території державної власності києво-печерської Лаври для тих громад які бажають це робити на мою думку. Ну це не право громад. Це бажання громад. Мені здається держава мала піти на зустріч і однією з головних цілей держави на мою думку було б гармонізувати міжрелігійні стосунки. Не дати перевагу якісь одній церкві, а гармонізувати стосунки між церквами і Лавра могла бути таким інкубатором гармонізації міжцерковних стосунків“, – говорить богослов.

    Він додав, що монастирі часто виступають „ядерними реакторами“ для Церкви, надаючи енергію, але також можуть стати джерелом катаклізму. Він закликав уникнути подібних катастроф і пропонував Києво-Печерську Лавру використовувати як модель для позитивної конструктивної співпраці між УПЦ (МП) та ПЦУ.

    „Тобто історично, як історія нас вчить, церковні розділення конфлікти вони починаються з монастирів і часто монастирями закінчуються. Тобто монастирі це такі ядерні реактори Церкви. Можна так сказати. Вони з одного боку дають енергію для всієї церкви, а з іншого боку вони можуть стати джерелом катаклізмів. Ми особливо зараз живемо з такими побоюваннями щодо катаклізму на Запорізькій АЕС і якраз це може проілюструвати що відбувається в церковному житті. Лавра – це як реактор він дає енергію церкві, а може стати джерелом катастрофи для для Церкви. Мені здається що нам треба уникнути цієї катастрофи і замість того щоб лавра була джерелом цієї небезпеки, щоб вона стала джерелом позитивної конструктивної співпраці між двома церквами. Якраз держава повинна це забезпечити“, – підсумував архімандрит Кирило.

    Таким чином, висловлені Кирилом Говоруном пропозиції засвідчують пошук нових форм і можливостей для співіснування різних церковних громад та підкреслюють важливість гармонізації міжцерковних стосунків у сучасному релігійному контексті.

    Найсвіжіше

    Популярне