Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Екс-головний рабин Москви заявив, що гордиться визнанням його „іноагентом“ в рф

    Президент Конференції рабинів Європи рабин Пінхас Гольдшмідт наприкінці тижня був оголошений Мін’юстом Росії “іноземним агентом”. Гольдшмідт служив головним рабином Москви понад 30 років, пішовши після відмови підтримати вторгнення Росії до України та її війни там, повідомляє Ynet.

    «Я пишаюся тим, що стою на правильній стороні історії та приєднуюсь до видатного списку людей, які виступають проти цієї жахливої ​​війни, яка коштувала жахливій крові в сотні тисяч людей. Якщо я іноземний агент, то агент Божий і виконуючи Його волю, наступним кроком, ймовірно, буде оголосити Його іноземною особою. 30 років я плекав єврейську громаду в Москві і захищав її, ніякий наказ не завадить мені це зробити і зараз», – прокоментував рабин Гольдшмідт визнання його „іноагентом“ в рф.

    Він додав, що «Росія змінила своє обличчя на гірший бік… Цілком можливо, що це початок нової антисемітської кампанії проти єврейської громади. Раніше я закликав єврейську громаду покинути країну, доки не стало надто пізно».

    «Я висловив свою думку проти цієї війни, сказав, що війна стане катастрофою не тільки для України та єврейської громади в ній, а й для Росії та єврейської громади в Росії», — сказав рабин Гольдшмідт в інтерв’ю Ynet 2 червня 2023 року. «Ми спостерігаємо зростання антисемітизму, і я боюся, що це повідомлення про те, що я «іноземний агент» стане першим пострілом для нової антисемітської хвилі в Росії».

    Він згадав, що «відразу, коли почалася війна, у лютому 2022 року, було прийнято закон, згідно з яким будь-хто, хто називає цю війну «війною», а не «спецоперацією», може бути заарештований і засуджений до 15 років позбавлення волі. Це означає, що будь-хто, хто говорив щось проти війни і йшов проти уряду, знав, що у нього будуть проблеми».

    Рабин також висловив припущення, чому саме сьогодні його визнали „іноагентом“, а не раніше: „чому сьогодні, на початку липня 2023 року, згадали мене і те, що я сказав понад рік тому. Я вважаю, що на це є багато причин. Одна з причин, на яку можна вказати, пов’язана із заявою Путіна проти Зеленського два тижні тому, за якою його друзі-євреї кажуть йому, що Зеленський — це ганьба єврейського народу. Єврейське питання знову потрапляє до заголовків у Росії та Україні, питання чому? Я думаю, це також пов’язано з тим, що Ізраїль збирається зблизитися з Україною, і ходять розмови про те, що Ізраїль може дати Україні якусь зброю чи засоби захисту“.

    Нагадаємо, як повідомляв ДФУ, колишній головний рабин Москви закликав євреїв покинути Росію. Також Росія культивує антисемітизм та закриває єврейські організації. Торік стало відомо, що головний рабин Москви покинув Росію.

    Найсвіжіше

    Популярне