Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    У Луцьку вшанували день пам’яті розстріляних українців 1941-го

    У колишній луцькій тюрмі духовенство відправило заупокійну літію до 82-ї річниці знищення органами НКВС в’язнів на початку німецько-радянської війни.

    Богослужіння у дворі тепер Замкового Свято-Архангельського чоловічого монастиря очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, повідомляє пресслужба єпархії.

    Після молитви архієрей виголосив слово, в якому порівняв те, що відбулось тоді з тим, що коїться зараз, підкреслюючи: ілюзій не повинно бути ніяких ні у влади, ні в народу, ні в церкви. З Московією нічого доброго не буває – голодомори, розстріли, катування… На жаль, це вже не історія, не минуле, а теперішнє реальне життя.

    З архієреїв за упокій убієнних зокрема помолилися: декан кафедрального собору Святої Трійці протоєрей Микола Нецькар, декан обласного центру протоєрей Михайло Онищук, інше місцеве духовенство.

    Саме у ці дні 1941 р. на території тодішньої луцької тюрми кати НКВС розстріляли в’язнів, аби не евакуйовувати їх углиб СРСР. 23 червня було здійснено масове вбивство чоловіків і жінок, арештованих та засуджених за свої проукраїнські погляди.

    Згідно з архівними документами, станом на 10 червня 1941 р. в тюрмі утримували 2754 в’язнів. В основному це активісти ОУН, інтелігенція, священно- та церковнослужителі. Після приходу німців деякі могили було розкопано й рідні могли опізнати розстріляних, однак частина останків лежала під землею. У знайденому через 76 років похованні ексгумовано 107 останків. Рештки виявили у п’ятиметровій ямі, на глибині двох метрів. За попередніми даними, загиблі – це люди віком до 30 років, у тому числі жінки. У червні 2019-го проводили нові розкопки, які виявили численні людські рештки.

    Нагадаємо, парафіяни ПЦУ з Шепетівщини передали гуманітарну допомогу до Херсонської області. Також предстоятель ПЦУ відвідав храми Переяславської громади, які доєдналися до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне