П’ятниця, 17 Травня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець Чорноморець назвав патріарха Кіріла єретиком

    Відомий релігієзнавець Юрій Чорноморець висловив занепокоєння стосовно доктрини “русского Міра”, яку проповідує патріарх Кирило, вважаючи її гіперєрессю, схожою на гностицизм.

    У інтерв’ю для Духовного Фронту України, він закликав всіх християн серйозно турбуватися про відділення Української Православної Церкви від РПЦ, оскільки це неприпустимо з моральних та етичних позицій.

    «Головне це розрив з Москвою. Тому, що мати єдність Москвою – це сьогодні злочин. Ясно, що з точки зору скажімо підтримування зв’язків з релігійним центром в країні агресорі. І друге, це дуже важливо, що це сьогодні просто по-моєму не по-християнськи, якщо настільки єретична концепція, я б сказав би, релігійного нацизму, яку проповідує сьогодні патріарх Кіріл, який підтримують всі єпископи РПЦ на території Росії, також на території зарубіжжя, знаходитися в спілкуванні з такими гіперєретиками, якимись новітніми маніхеями», – зазначив Чорноморець.

    Він також вважає, що це не просто одна з єресей, а свого роду альтернативна релігія, яка у вигляді православ’я, там зараз проповідується.

    «Я вважаю що це – гіперєресь насправді, схожа на гностицизм. Це виклик надзвичайно великий для всієї Христової церкви на сьогоднішній момент. І тому нам необхідно всерйоз, дійсно як християнам турбуватися про те, щоби Українська Православна Церква не мала єдності з РПЦ, тому що на сьогодні це власне єдність із єретиками і тим більше це абсолютно аморально. Релігія все-таки, вона трошки про мораль, а мати єдність з тими людьми які проповідують геноцид твого народу – це є аморальна річ», – пояснив експерт.

    Українська релігієзнавча експертиза, в якій взяв участь відомий релігієзнавець Юрій Чорноморець, підтвердила зв’язки УПЦ (МП) із РПЦ.

    Чорноморець, як авторитет у релігійній сфері, наголосив на важливості заборони будь-якої форми єдності з Москвою, висуваючи аргументи, що така єдність є неприпустимою і аморальною.

    «…в ідеалі мав би бути прийнятий законопроєкт поданий Кабінетом міністрів, де всяка єдність з Москвою, вона є забороненою, в тому числі прихована, афільована, символічна. І вже виходячи з такої заборони, потім УПЦ мало б шукати власний спосіб існування, а відповідно держава могла б допомогти, якби УПЦ було необхідно», – розповів він.

    Професор підкреслив, що головна мета полягає у розриві з Москвою, оскільки мати єдність з релігійним центром агресора є злочином.

    Нагадаємо, від початку війни Росія зруйнувала на Донеччині 78 храмів: більшість із них УПЦ (МП)

    Найсвіжіше

    Популярне